"Napuštena letjelica iz Star Treka": Na Googleovim kartama otkrivena "misteriozna vrata" na Antarktici

Istraživanje Googleovih karata može dovesti do iznenađujućih otkrića.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2024. / 09:07

Misteriozna vrata s Antarktike (Foto: Google Maps)

Osim što nam pomažu u navigaciji, planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta, na Googleovim kartama ponekad se mogu otkriti brojne zanimljivosti i neočekivane stvari. Tako smo na njima mogli vidjeti nevidljivi američki bombarder u letu, čudnu crnu rupu usred Tihog oceana, pa čak i zrakoplov iznad Omiša.

Ledenjak Thwaites Otkriveno dokad bi se jedan od najvećih svjetskih ledenjaka mogao otopiti i koliko će se zbog toga podignuti razina mora

Ovog tjedna jedan je detalj koji je pronašao korisnik Googleovih karata pretražujući ledenu pustoš Antarktike privukao veliku pažnju internetskih korisnika. A ako otvorite kartu na tom mjestu, bit će vam jasno i zašto. Na istoku Antarktike, nedaleko od japanske istraživačke postaje Showa Station, otkrio je - "misteriozna vrata".

Nije teško zaključiti kako su se odmah nakon što se ta slika proširila internetom pojavile brojne teorije, ponajviše šaljive, o tome što predstavljaju ta vrata. Za neke to je ulaz u Bigfootovu vikendicu, drugi smatraju kako je riječ o napuštenoj letjelici iz Star Treka, dok su neki iznijeli teoriju o raznesenim vratima Boeinga. Dio osoba koje su se uključile u raspravu po internetskim forumima vrata podsjećaju na trezor sjemenja na dalekom sjeveru, odnosno na norveškom Svalbardu.

Teorije su različite, no kako to obično biva, objašnjenje za taj fenomen poprilično je jednostavno i razočarat će sve teoretičare zavjera.

Naime, kako bi riješili taj misterij, novinari Daily Maila potražili su odgovor od znanstvenika. Profesorica glaciologije na Sveučilištu Newcastle Bethan Davies komentirala je kako se ta vrata nalaze u području brzog morskog leda, blizu obale, gdje je voda prilično plitka. Riječ je o santi leda koja se nasukala i zaglavila te se otapa na licu mjesta.

S njom se slaže i Martin Siegert s Instituta Grantham: To je jednostavno strujanje leda oko čvrste subglacijalne prepreke pod utjecajem otapanja i ponovnog smrzavanja leda i vjetrova. Naglasio je kako je na tom području led jako tanak, tako da će utjecaj korita na tok leda biti jak. To je zanimljiv uzorak, ali nije neuobičajen ili iznenađujuće glaciološki, objasnio je.

Pingvini na Antarktici, ilustracija Antarktici prijete neautohtone vrste koje stižu sa sjevera: "Postoji konstantno bombardiranje svime što pluta"

John Smellie, vulkanolog sa Sveučilišta u Leicesteru, smatra kako je riječ o podignutoj kratkoj izbočini stjenovitog grebena koja je nastala zbog spuštanja leda. Riječ je o prirodnom fenomenu oko kojeg nema razloga za uzbuđenje: Uz dobru maštu postoji slab i potpuno lažan izgled nalik na vrata, objasnio je.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti