Narudžba Hertza mogla bi se popeti na čak 200 tisuća Teslinih Modela 3

Od 100 tisuća naručenih Modela 3 koje je naručio Hertz, Uber će dobiti na korištenje 50 tisuća, no ukupan broj vozila namijenjenih Uberu mogao bi se povećati na čak 150 tisuća

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2021. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nedavne informacije da će Hertz kupiti čak 100 tisuća Teslinih Modela 3 (narudžba za koju, kako je naknadno rekao Musk, nisu dobili nikakav popust na količinu), porasle su cijene dionice tvrtke, a njena je tržišna vrijednost premašila bilijun dolara. Naknadno je otkriveno kako će se samo polovica od naručenih automobila koristiti u Hertzovoj floti jer će ostatak, dakle 50 tisuća komada, biti dostupno - Uberu.

Slika nije dostupna Gost iznenađenja na konferenciji VW-a: Savjete o uspjehu podijelio im veliki konkurent

Prema sporazumu između ovih kompanija, Uberovi vozači moći će iznajmiti Hertzove Tesle, što je korak prema njihovom cilju nulte emisije koji su si ranije zacrtali. Najam Teslinih vozila, naravno, neće biti jeftin, no usprkos velikoj cijeni, prvi čovjek Ubera Dara Khosrowshahi uvjeren je kako će potražnja za električnim vozilima biti velika. Na to upućuju njihovi podaci, a veliku cijenu najma kompenzirat će manjom potrošnjom goriva, tj. energije.

No čini se kako bi se broj Modela 3 koje će kupiti Hertz mogao čak i - udvostručiti. Naime, kako je za medije rekao izvršni direktor te tvrtke Mark Fields, ugovor koji su potpisali s Teslom ima i opciju prema kojoj bi se broj narudžbi mogao povećati na ukupno 200 tisuća Modela 3. Isto razmišlja i CEO Ubera koji je rekao da, ako se program najma Teslinih automobila vozačima njegove kompanije pokaže uspješnim, tijekom sljedeće 3 godine mogli bi proširiti dogovor o najmu na ukupno 150 tisuća automobila.

Slika nije dostupna Iako na automobilskom tržištu vlada velika kriza, Tesla ponovno bilježi rekordnu prodaju

Ono što je zanimljivo jest da automobili koje će koristiti Uber neće imati podršku za Full Self-Driving (FSD) opciju koja automobilu omogućuje preuzimanje skoro pa potpune kontrole nad vozilom. Podsjetimo, tijekom testiranja Uberovih autonomnih automobila prije nekoliko godina vozilo kojim je upravljalo računalo nije prepoznao pješakinju koja je prelazila cestu te je od udarca nesretna žena preminula.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti