Gost iznenađenja na konferenciji VW-a: Savjete o uspjehu podijelio im veliki konkurent

S porastom prodaje električnih vozila, Tesla i VW postat će još veći konkurenti, no čini se kako su, barem za sada, šefovi tih kompanija prilično prijateljski nastrojeni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2021. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla i Volkswagen doživljavaju se kao veliki konkurenti na automobilskom tržištu te bi njihov rivalitet, s daljnjim porastom prodaje VW-ovih električnih vozila, svake godine trebao biti sve veći. No usprkos tom rivalstvu, izvršni direktori kompanija Elon Musk i Herbert Diess imaju veliko poštovanje jedan za drugog te se njihov odnos doima prilično prijateljskim. Čak postoje i priče kako je prije 6 godina Elon Musk kao izvršnog direktora Tesle htio zaposliti upravo Diessa.

Slika nije dostupna Volkswagen najavio svoj najjeftiniji električni automobil ID LIFE

Da je njihov odnos specifičan, dokazuje i situacija iz prošlog tjedna kada je VW održao internu konferenciju za svojih 200 direktora u Alpbachu u Austriji s ciljem poticanja daljnjih inovacija u kompaniji. Među inim, na konferenciji je gostovala i Erin Meyer, poznata spisateljica i profesorica u poslovnoj školi te jedan gost iznenađenja - Elon Musk.

Iako se Musk čini idealnom osobom za razgovor o inovacijama, ipak je neobično da je svoje savjete odlučio podijeliti s konkurentskom kompanijom koja mu želi uzeti dio tržišta.

Izvršni direktor VW-a na konferenciji je naglasio kako je njegova kompanija u prošlosti napravila brojne dobre stvari te kako je u starom svijetu to jaka kompanija, no u novom svijetu u koji sada kročimo i u kojem će dominirati električna vozila, više nema nikakvih garancija. U tom novom svijetu, potrebno je donositi brže odluka s više odgovornosti i manje birokracije, naglasio je Diess. Diess je upravo Teslu naveo kao primjer kompanije koja se brzo uspjela prilagoditi trenutačnim problemima s nestašicom čipova jer su njihovi softverski timovi za samo nekoliko tjedna uspjeli prilagoditi softver i omogućiti korištenje različitih čipova.

Slika nije dostupna VW najavio novu strategiju s kojom kreće u osvajanje automobilskog tržišta u budućnosti

U čemu je tajna uspjeha, ekipi iz VW-a objasnio je Musk: Riječ je o načinu upravljanja. Ja sam primarno inženjer i, osim automobila, fasciniram sam lancima nabave, logistikom i proizvodnim procesima. Prvi čovjek Tesle naglasio je kako vjeruje da će VW uspjeti u tranziciji na električna vozila te nije teško pretpostaviti kako će s vremenom i povećanjem prodaje električnih vozila, konkurencija između ove dvije kompanije biti sve veća.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti