Nakon što je neprofitna organizacija Defense Distibuted dokazala da se uz pomoć 3D printera može izraditi jeftin pištolj, NASA je odlučila dokazati da se printati može i hrana.

Anjan Contractor, inženjer mehanike s posebnim interesom za 3D printere, dobio je od NASA-e 125 tisuća američkih dolara za izradu prototipa uređaja za automatsku izradu hrane. U NASA-i se nadaju da će im uređaj, jednom kada se razvije, pomoći u daljnjem osvajanju svemira tako što će pripremati hranu za astronaute tokom dugih putovanja do obližnjih planeta. Neki ga već sad nazivaju replikatorom, uzimajući u obzir kako uređaj dijeli istu svrhu kao i replikator iz popularnih Zvjezdanih staza.

Sam izumitelj za uređaj ima puno veće planove. Nada se da će njegov 3D printer za hranu pronaći put u domove diljem svijeta, te da će ljudima pomoći da brže i jednostavnije pripremaju hranu. Korisnici bi u trgovini kupili kasete s sastojcima, ugradili ih u printer, unijeli recept i pričekali da se njihov obrok isprinta. 

Iako ideja ne zvuči previše ukusno treba se zapitati koja je razlika između tako pripremljene hrane od one koju danas kupujemo u supermarketima. Za većinu prehrambenih proizvoda možemo već danas reći da je isprintana, samo u puno većim 3D printerima koje nazivamo tvornicama.

Kako izgleda printanje čokoladnog keksa pogledajte u videu.