NASA-in rover Perseverance snimio dva kilometra visok zračni vrtlog na Marsu

Na Crvenom planetu snimljen je vrtlog prašine puno veći od onih na Zemlji. Snimku je napravio NASA-in rover Perseverance.

Branimir Vorša | 04.10.2023. / 10:33

Vrtlog prašine na Marsu
Vrtlog prašine na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech)

NASA-in rover Perseverance, na svoj 899. dan na Marsu, uočio je zračni vrtlog tijekom svojeg istraživanja kratera Jezero. Rover je zračni vrtlog snimio 30. kolovoza 2023. godine, objavila je NASA.

Ne vidimo vrh vrtloga prašine, ali sjena koju baca daje nam dobar pokazatelj njegove visine. Većina su okomiti stupovi. Da je ovaj vrtlog prašine tako konfiguriran, njegova bi sjena pokazala da je visok oko 2 kilometra, izjavio je Mark Lemmon, planetarni znanstvenik na Institutu za svemirske znanosti (SSI) i član znanstvenog tima Perseverance, u nedavnom NASA-inom priopćenju za tisak.

Uzorak s Marsa Je li NASA-in rover Perseverance otkrio život na Marsu?

Vrtlog prašine uočen na Marsu, nalik je onima na Zemlji, a nastao je kada se vrući zrak blizu površine brzo dizao kroz hladniji zrak iznad, što je fenomen koji znanstvenici namjeravaju proučavati kako bi dobili uvid u Marsovu atmosferu i poboljšali marsovske vremenske modele.

Smješten na zapadnom rubu kratera Jezero u području poznatom kao Thorofare Ridge, vrtlog prašine bio je otprilike 4 km udaljen od rovera i imao je oko 60 metara u promjeru. Iako su slike uhvatile samo donjih 118 metra kovitlajućeg vrtloga, znanstvenici su procijenili njegovu punu visinu i njegovo kretanje od istoka prema zapadu pri brzinama od oko 19 km/h.

Mars često doživljava takve vrtloge, koji su obično veći od onih na Zemlji zbog uvjeta niskog tlaka. Zajedno s ogromnim olujama prašine, ti vrtlozi igraju ključnu ulogu u preraspodjeli prašine diljem planeta. Kako bi pratio njihove nepredvidive pojave, rover Perseverance kontinuirano promatra Marsovu atmosferu u svim smjerovima.

Rover Perseverance u krateru Jezero Intrigantno otkriće na Marsu: Sastojci organskog života dostupni u izobilju?

Misija Perseverance, zajedno s prethodnim roverom Curiosity, nastoji okarakterizirati Marsovu atmosferu, među svojim različitim ciljevima. Kada se pojavi vrtlog prašine na Marsu, oba rovera snimaju više slika za daljnju znanstvenu analizu, uvijek koristeći crno-bijele slike kako bi se količinski smanjio prijenos podataka.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti