NASA ispod poklopca kapsule OSIRIS-REx, koja se vratila s asteroida Bennu, otkrila misteriozan crni mateirjal

Povratak uzorka asteroida NASA-ine kapsule OSIRIS-REx otkriva crni misteriozni materijal, potencijalno bacajući svjetlo na Zemljinu obranu od asteroida i porijeklo Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 02.10.2023. / 10:21

Znanstvenici kod kapsule OSIRIS-REx
Znanstvenici kod kapsule OSIRIS-REx (Foto: Afp)

NASA-ina svemirska kapsula OSIRIS-REx, koja je nedavno dopremila uzorak asteroida Bennu, otkrila je nešto intrigantno nakon što su znanstvenici otvorili njezin poklopac. Unutra su znanstvenici pronašli sloj zagonetnog crnog materijala koji je privremeno zaustavio njihov rad. Ta tamna tvar razlikuje se od kamenja i prašine prikupljene s površine asteroida, i nalik je finijim česticama, sličnim prljavštini poput one na prljavom automobilu.

Ide na brzu analizu

Uzorak asteroida stigao na Zemlju Dugo očekivan NASA-in uzorak s površine asteroida Bennu spušten na Zemlju

Zagonetni pronađeni materijal spreman je za brzu analizu, ali dr. Brad Tucker, astrofizičar s Australskog nacionalnog sveučilišta, vjeruje da je to vjerojatno višak asteroidnog materijala.

Asteroidna prljavština je vrlo tamna i fina, napomenuo je Tusker.

NASA se prethodno susrela s problemima s curenjem asteroidnog materijala iz OSIRIS-REx-a tijekom početnog hvatanja uzorka zbog zaglavljenog kamena, što dodatno podupire Tuckerovu procjenu.

Geokemičar i profesor Trevor Ireland s australskog Sveučilišta Queensland također se složio s tom procjenom, sugerirajući da je crna prašina vjerojatno uzburkana tijekom prikupljanja uzoraka u uvjetima mikrogravitacije.

Glavni uzorak čeka svoj red

Od povratka OSIRIS-RExa na Zemlju, NASA je otvorila samo gornji poklopac te kapsule, dok uzorak asteroida ostaje sigurno pohranjen unutar druge komponente. Taj dragocjeni teret težak je oko 250 grama. Unatoč skromnoj veličini, NASA predviđa da će otkriti vrijedne uvide u sastav asteroida, što će znanstvenicima pomoći u razumijevanju asteroida koji potencijalno ugrožavaju Zemlju.

Kamenčići i prašina s asteroida Bennu, čiji je potencijalni datum udara u Zemlju 2182. godine, predstavljaju dosad najveći prikupljeni uzorak asteroida.

Svemirska letjelica OSIRIS-REx lansirana je iz Cape Canaverala na Floridi u rujnu 2016. godine i stigla do Bennua u prosincu 2018. godine. Nakon gotovo dvije godine mapiranja asteroida, prikupila je uzorak 20. listopada 2020. godine, prije nego što je krenula na putovanje dugo 6,18 milijardi kilometara natrag na Zemlju.

Nakon što je sletjela na vojni poligon u Utahu, kapsula je brzo prevezena u NASA-in svemirski centar Johnson u Houstonu. Unutar namjenskog laboratorija, stručnjaci su uklonili početni poklopac kapsule, otkrivajući crnu prašinu.

Što znanstvenici očekuju iz uzorka?

Slika nije dostupna NASA objavila procjene: Evo kada je najveća šansa da će asteroid promjera 500 metara udariti u Zemlju

U nadolazećim tjednima znanstvenici će pažljivo rastaviti kapsulu, izvagati uzorak, napraviti inventar i podijeliti dijelove Bennua istraživačima širom svijeta. Četvrtina uzorka podijelit će se među više od 200 pojedinaca iz 38 institucija, što će omogućiti njegovu sveobuhvatnu analizu.

Proučavanje tog uzorka trebalo bi produbiti naše razumijevanje formiranja Sunčevog sustava i uvjeta koji su doveli do naseljivosti Zemlje. Profesor Nick Timms sa Sveučilišta Curtin predviđa da bi uzorak mogao čak sadržavati "molekularne prethodnike" porijekla života. Znanstvenici će analizirati strukturu uzorka, minerale i geokemiju na nanoskopskim mjerama, izvlačeći vrijedne uvide o njihovom nastanku i povijesti.

Bennuova orbita, s približavanjem Zemlji svakih šest godina, klasificira ga kao potencijalno opasan objekt za Zemlju. Znanstvenici vjeruju da će proučavanje ovog uzorka poboljšati našu spremnost za obranu od potencijalnih udara, s obzirom na to da bi posljedice sudara sa Zemljom mogle biti katastrofalne, odnosno imati učinak simultane detonacije 24 atomske bombe, prema mišljenju stručnjaka.

NASA će objaviti svoja početna otkrića analize uzorka s Bennua tijekom live stream konferencije za novinare 11. listopada, dijeleći uzbudljiva otkrića iz svoje vrlo uspješno obavljene misije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti