Dugo očekivan NASA-in uzorak s površine asteroida Bennu spušten na Zemlju

NASA-ina svemirska kapsula koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzet prije tri godine s površine asteroida Bennu, uspješno je sletjela na Zemlju nakon što ju je padobranom spustila sonda svemirske agencije OSIRIS-REx.

Hina | 24.09.2023. / 18:32

Uzorak asteroida stigao na Zemlju
Uzorak asteroida stigao na Zemlju (Foto: NASA)

U prijenosu uživo američke svemirske agencije vidi se kako se kapsula, koja bi, prema procjeni NASA-e trebala nositi oko 250 grama materijala prikupljenog na Bennuu, spušta uz pomoć padobrana u američkoj državi Utah.

Odmah po slijetanju uzorak je prevezen na ispitivanje u NASA-ine laboratorije u Teksasu.

Uz pomoć 60 različitih znanstvenih pristupa tim koji čini oko 200 stručnjaka nada se da će uspjeti analizirati kamenje i prašinu s asteroida u nastojanju da otkrije trag o tomu na koji je način nastao život na Zemlji.

NASA-ini znanstvenici dugo su čekali na povratak OSIRIS-REx-a (akronim za Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer).

 

 

Lansiran je iz NASA-ine svemirske luke Cape Canaveral na Floridi u rujnu 2016., a na Bennu je stigao otprilike dvije godine kasnije.

Pošto je ispustila uzorak sonda je odmah nastavila put prema drugome asteroidu nazvanom Apophis koji kruži blizu Zemlje.

Misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Sveučilišta Arizone na Zemlju je donijela treći uzorak asteroida, dosad daleko najveći, nakon dviju sličnih japanskih misija u zadnjih 13 godina.

Asteroid Bennu otkriven je 1999. i svakih šest godina prolazi relativno blizu Zemlji.

Promjer Bennua je 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčeva sustava pa bi znanstvenicima mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi sadržavati čak i organske molekule potrebne za nastanak života.

Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala, rekao je prošli mjesec Dante Lauretta, glavni znanstvenik misije sa Sveučilišta u Arizoni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti