NASA krajem kolovoza planira u mjesečevu orbitu poslati svemirsku kapsulu

NASA planira krajem kolovoza u orbitu oko Mjeseca lansirati svemirsku kapsulu s lutkama. Mali je to, ali važan korak u povratku čovjeka na Mjesec.

DNEVNIK.hr | 17.08.2022. / 17:39

Galerija

Golema, stotinu metara visoka NASA-ina raketa s kapsulom za astronaute krenula je pod okriljem mraka prema lansirnoj rampi u Svemirskom centru Kennedy na Floridi. 

Od 6 i pol kilometara udaljene zgrade, u kojoj je sastavljena, putovala je čak 11 sati. Znatno brža bit će krajem kolovoza, kada bi trebala biti lansirana prema Mjesecu.

Njena misija je, da kroz nekoliko tjedana, dospije do mjesečeve orbite. Novinar Danijel Vrbota je u prilogu za Dnevnik Nove TV istražio i koje su buduće planirane misije.

Krajem mjeseca trebala bi biti lansirana prema Mjesecu.

Proći ćemo pokraj Mjeseca. Bit ćemo oko 100 kilometara od površine Mjeseca. To će biti spektakularno, rekao je direktor leta Artemis 1 Rick La Brode.

Spektakularno je bilo i prošlogodišnje testiranje motora nove, goleme, NASA-ine rakete. Misija Artemis 1 bit će njezino prvo lansiranje.

Procedura je već dobro poznata.

Kada počne polijetanje i raketa se udalji od tornja, započeti ćemo proces okretanja, koji će Orion kapsulu okrenuti naopako, slično kao što smo radili sa shuttleima, dodao je La Brode.

Robotska platforma za kirurgiju MIRA NASA kreće u testiranje MIRA-e koja bi mogla riješiti jedan od najvećih problema dalekih svemirskih putovanja

Pripremanje paketa za letjelicu Orion NASA-ina "vremenska kapsula" na Mjesec nosi zanimljive i neobične predmete

Kapsula Orion na Mjesec bi trebala nositi astronaute. No ovog puta ih neće biti.

Posada neće letjeti. Letjet će lutke i neka torza koja simuliraju ljudsko tkivo i organe te istražuju zaštitu od zračenja, zračenje u okolišu, ubrzanje letjelice i kako to utječe na ljudsko tijelo jer naš je cilj let s posadom na Artemis 2, rekla je zamjenica voditelja programa Orion Debbie Korth.

Let Artemis 2 predviđen je za 2024., a godinu poslije, u misiji Artemis 3, astronauti bi nakon više od 50 godina, trebali ponovno zakoračiti na površinu Zemljina prirodnog satelita.

U programu Artemis, koji bi trebao postaviti temelje ljudskoj misiji na Mars, sudjeluje i Europska svemirska agencija.

NASA-in Artemis program će utrti put za velik skok čovječanstva, buduće misije na Mars. Nema sumnje da smo u zlatnom dobu ljudskog istraživanja svemira, rekao je ravnatelj NASA-e Bill Nelson.

A svemirska utrka se zaoštrava. Rusija je nedavno objavila kako napušta projekt Međunarodne svemirske postaje i planira samostalnu postaju u Zemljinoj orbiti.

Kina je prošli mjesec lansirala drugi od tri modula svoje svemirske postaje. Također planira postaju na mjesečevu južnom polu. Na Zemljin prirodni satelit Kina je prije dvije godine već poslala letjelicu s robotiziranim vozilom koja se vratila s uzorcima Mjesečeva tla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti