NASA kreće u testiranje MIRA-e koja bi mogla riješiti jedan od najvećih problema dalekih svemirskih putovanja

MIRA bi prema Međunarodnoj svemirskoj postaji trebala poletjeti 2024. godine gdje bi trebala provesti cijeli niz pokusa i dokazati je li uopće moguće operirati ljude u prostoru bez gravitacije.

Martina Čizmić | 09.08.2022. / 09:33

Robotska platforma za kirurgiju MIRA (Foto: Virtual Incision Corporation)

Kao jednu od najvećih prepreka za dugotrajno svemirsko putovanje ljudi, znanstvenici i stručnjaci često navode potencijalne zdravstvene probleme. Što ako nekome na putovanju prema Marsu pozli ili bude potrebna operacija? 

Slika nije dostupna Problem o kojem se premalo govori: Što ako astronautu u svemiru hitno treba operacija?

Upravo bi to mogla riješiti MIRA, minijaturizirana robotski potpomognuta platforma za kirurgiju (RAS) koju razvija tvrtka Virtual Incision Corporation. 

Platforma Virtual Incision MIRA dizajnirana je za isporuku snage glavnog računala robotski potpomognutog kirurškog uređaja u minijaturiziranoj veličini, s ciljem da RAS bude dostupan u bilo kojoj operacijskoj dvorani na planetu, rekao je John Murphy, izvršni direktor tvrtke Virtual Incision. Rad s NASA-om na svemirskoj postaji testirat će kako MIRA može učiniti kirurgiju dostupnom čak i na najudaljenijim mjestima.

Slika nije dostupna Tehnologija u operacijskoj dvorani: Zahvaljujući mješovitoj stvarnosti 15 kirurga surađivalo na 13 operacija diljem svijeta

Kako su istaknuli MIRA bi prema Međunarodnoj svemirskoj postaji trebala poletjeti 2024. godine gdje bi trebala provesti cijeli niz pokusa i dokazati je li uopće moguće operirati ljude u prostoru bez gravitacije. MIRA, koja teži tek oko jednog kilograma, će na ISS raditi unutar eksperimentalnog ormarića veličine mikrovalne pećnice i izvoditi aktivnosti koje simuliraju one koje se koriste u kirurgiji, poput rezanja simuliranog tkiva i manipuliranja malim predmetima.

NASA ima ambiciozne planove za dugotrajna svemirska putovanja i važno je testirati mogućnosti tehnologije koje bi mogle biti korisne tijekom misija koje se mjere mjesecima i godinama, rekao je Shane Farritor, suosnivač i glavni tehnološki direktor tvrtke Virtual Incision. MIRA nastavlja pomicati granice onoga što je moguće u RAS-u i zadovoljni smo njezinim dosadašnjim djelovanjem tijekom kliničkih ispitivanja. Uzbuđeni smo što možemo učiniti korak dalje i pomoći identificirati što bi moglo biti moguće u budućnosti dok svemirska putovanja postaju stvarnost za čovječanstvo.

Slika nije dostupna Građane Hrvatske odnedavno operiraju – roboti: KBC Zagreb pohvalio se novim kirurškim robotom iza kojeg je već pet uspješnih operacija

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti