Sve je više prevara putem telefonskih poziva: Stručnjak savjetuje kako se zaštititi

Poziv iz Irske, Cipra, Rumunjske, Velike Britanije... Zvao vas je netko s međunarodnog broja. Nije riječ o dalekom rođaku ili tetki - već o prevari.

DNEVNIK.hr | 11.08.2022. / 20:12

Lažnih poziva i telefonskih prevara sve je više. Policija i operateri upozoravaju - ne javljajte se. Reporterka Matea Ćorić istražila je u prilogu za Dnevnik Nove TV koliki je stvaran opseg ovakvih prevara, i kako se protiv njih zaštititi.

I Anja je danas bila meta prevare. Sad me zvao broj s Cipra i ne javljam se nikad na takve brojeve jer znam da ti uzmu novce s računa, rekla je Anja iz Zagreba. I nije jedina. 

Doslovno svakog koga smo pitali dobili smo isti odgovor. Dobila sam poziv iz Albanije i fakat ne javljam se na nepoznate brojeve čim je neki pred broj koji je čudan nema šanse, rekla je Dora iz Zagreba. Zadnje vrijeme bilo je Italija i čak Amerika, rekla je Verica. Kad vidim da piše neka strana zemlja, jasno mi je da je riječ o nekoj prevari - onda se ne javim, rekla je Marija.

I to je najpametnije, jer evo što bi bilo da se javila ili da je povratno nazvala strani broj. Od osobe se želi da je povratno nazove, pa se u slučaju povratnog poziva taj poziv skupo naplati. Ima prevara gdje se u slučaju javljanja na telefon osobu nagovara da investira u projekt, platformu ili se obećava neka brza zarada, a naravno cilj je da osoba koja se javi izgubi taj novac, rekao je CARNET-ov inženjer za računalnu sigurnost Mislav Major.

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava na prevare prilikom prodaje na internetskim oglasnicima

Slika nije dostupna Još jedna žrtva prevaranata: Brođanin htio zaraditi na kriptovalutama pa ostao bez više od 350 tisuća kuna

Iz policije potvrđuju da je takvih prijava sve više. Lažno se znaju predstavljati i kao bankari, policajci, mobilni-operateri. Građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da obave uplatu na inozemne bankovne račune, poručili su iz MUP-a.

Operateri kažu da su svjesni problema i traže rješenja. Ljudima savjetuju da se ne javljaju na pozive i ne otvaraju nepoznate linkove i poruke. Treba naglasiti da se neki pozivi na mobitel automatski označavaju kao neželjeni - pojavi se krug s uskličnikom kako bi ljudi znali da je riječ o prevari.

Problem leži u tome što su nam danas brojevi dostupniji nego ikada prije. Pa mi nekad svoje telefonske brojeve i podatke lako ostavljamo na raznim web stranicama i aplikacijama, a kada te stranice budu hakirane onda iscure telefonski brojevi, dodao je Major.

Koliko često ostavljamo broj mobitela i za kakve namjene pokazuje nam slučaj iz Srbije. Žena je naručivala hranu, a dobila udvarača. Ne znamo je li joj se svidjela hrana. Ali znamo da poruka nije. Prijavila ga je, i dobio je otkaz.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti