NASA očekuje prvi SpaceX-ov let s posadom početkom 2020.

Nova astronautska kapsula Crew Dragon tvrtke SpaceX bit će spremna za prvi let u orbitu s posadom u prvoj četvrtini iduće godine "ako sve bude išlo po planu" tijekom nadolazećih testova, otkrio je u četvrtak šef NASA-e Jim Bridenstine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2019. / 11:26

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon (Foto: NASA/SAM)

Objava novog vremenskog okvira pokazuje kako NASA vjeruje da će SpaceX uspješno nastaviti s projektom Crew Dragon nakon eksplozije tijekom testiranja u travnju i tehničkih izazova oko padobranskog sustava pri povratku na Zemlju. Brindestine je istaknuo kako je uspješan razvoj kapsule ključan za NASA-in prioritet - povratak "lansiranja američkih astronauta na američkim raketama s američkog teritorija", prvi put otkad je 2011. prekinut program space shuttlea.

Starship Mark 1 (Screenshot: SpaceX/YouTube) SpaceX predstavio budućnost letova na Mjesec i Mars uživo: "To je najinspirativnija stvar koju sam dosad vidio"

NASA-in čelnik razgovarao je s novinarima nakon posjeta sjedištu SpaceX-a u Hawthorneu u Kaliforniji, gdje ga je šef te tvrtke Elon Musk proveo kroz proizvodni pogon.

Njihovo zajedničko pojavljivanje dokaz je sloge nakon nedavnih nesuglasica zbog odgode projekta.

NASA i SpaceX ranije su htjeli lansirati projekt Crew Dragon letom dvaju astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju u ovoj godini. To je odgođeno zbog niza testiranja sustava koje SpaceX planira provesti do kraja ove godine, kazao je Brindestine. "Ako sve prođe po planu, to će biti u prvoj četvrtini iduće godine", odgovorio je šef NASA-e na pitanje kad se može očekivati let kapsule. Ubrzo je dodao kako su moguće nove odgode.

"Nećemo poduzimati nikakav nepotreban rizik", rekao je. Pohvalio je SpaceX na njegovu pristupu "prvo neuspjeh, onda popravljanje" koji se razlikuje od drugih NASA-inih ugovornih tvrtki.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon SpaceX neće tako skoro prevoziti astronaute: Zašto šute o eksploziji Zmajeve družine?

NASA SpaceX-u i Boeingu plaća 6,8 milijardi dolara da razviju sustave koji će joj omogućiti da nastavi ljudske letove u svemir američkom opremom. SpaceX dosad nije prevozio ljude izvan orbite, no tvrtka je u ožujku uspješno dovela Crew Dragon bez pilota do Međunarodne svemirske postaje (ISS). NASA trenutačno za let do ISS-a Rusiji plaća 80 milijuna dolara po osobi. (HINA) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti