Nova opažanja svemirske letjelice Messenger dala su snažnu podršku dugogodišnjoj hipotezi da se u polarnim kraterima Merkura nalazi izobilje leda i tamnog organskog materijala.

Tri neovisna dokaza potvrdila su hipotezu, objavila je NASA. Dokazi su skupljeni mjerenjem viša vodika na Merkurovom sjevernom polu pomoću Messengerovog neutronskog spektometra, mjerenjem refleksije Merkurovih polarnih naslaga u skoro infracrvenom spektru pomoću Mercury Laser Altimetera (MLA) i putem prvih detaljnih modela površinske i ispod površinske temperature u regiji oko sjevernog pola, koji koriste stvarnu topografiju Merkurove površine.

S obzirom na blizinu Sunca, Merkur se ne čini kao mjesto koje bi moglo sadržavati vodu. Merkur je samo kamen u orbiti oko Sunca, na jednoj trećini Zemljine udaljenosti i s površinskom temperaturom od 425 stupnjeva.  No, nagib osi po kojoj se Merkur vrti iznosti gotovo nula - točnije manje od jednog stupnja, tako da postoje dijelovi planeta koji nikada nisu vidjeli sunčevu svjetlost. Znanstvenici su još prije par desetljeća predložili da bi na Merkurovim polovima moglo biti zaleđene vode, a podaci s Messengera napokon su potvrdili njihovu sumnju.

Početni dokazi vodenog leda na planetu javili su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a ojačani su s početnim nalazima Messengera prošle godine. No, skepticizam je sada potpuno nestao zahvaljujući najnovijim podacima.

Izgleda da je led nedavnog podrijetla u geološkom vremenu, a vjerojatno je donesen s kometima iz vanjskog dijela Sunčevog sustava. Slično tome, i organski materijal vjerojatno je 'uhvatio prijevoz', te ovaj nalaz ne znači da je na Merkuru nekada postojao život.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju