NASA predstavila koncept nove letjelice namijenjene prijevozu rovera na površinu Mjeseca

NASA je u ponedjeljak objavila fotografiju nove letjelice koja je namjenjena letovima na površinu Mjeseca. Riječ je o tek konceptualnom dizajnu, a prema izgledu, čini se da je više riječ o svemirskom kamionu koji bi prenosio opremu na površinu Mjeseca.

Branimir Vorša | 26.11.2019. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA na Mjesec ne želi ponovno samo slati ljude sa svojom planiranom misijom Artemis 2024. godine. Američka svemirska agencija želi na Mjesecu uspostaviti održivu ljudsku prisutnost do 2028. godine kako bi se ostvarila nova znanstvena otkrića, pokazala nova tehnološka dostignuća te postavili temelji za privatne komapnije u uspostavi lunarne ekonomije.

Konceptualni prikaz NASA-ine nove letjelice na Mjesec stavlja naglasak na njezin praktičan izgled. Riječ je o pravokutnom dizajnu na čijem vrhu se nalaze veliki solarni paneli.

Slika nije dostupna NASA testira lovca na izvanzemaljski život, a njegov način istraživanja doista je revolucionaran

Jim Bridenstine, NASA Šef NASA-e uvjeren da će Amerikanci biti prvi: "Europljanin na Mjesecu? Možda za desetak godina"

NASA radi s komercijalnim partnerima na tome da s vremenom dostavi znanstveni i tehnološki teret na površinu Mjeseca. U toj agenciji se nadaju da će konceptualni dizajn biti poticaj za razmišljanje u tom smislu, dok oni sami razvijaju vlastitu opremu.

Dok je njihov novi koncept namijenjen prijenosu rovera na površinu Mjeseca, dizajneri bi mogli iskoristiti neke dizajnerske ideje za buduće letjelice koje bi prenosile ljudski i drugi teret na površinu Mjeseca.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti