NASA prestavila novo superračunalo koje će kontrolirati slijetanje na Mjesec

Aitken je tek prvi od potencijalnih 16 modula koji se mogu brzo igraditi i koristiti i za pohranu i za simulacije.

Martina Čizmić | 26.08.2019. / 15:53

Modul u kojem se nalazi superračunalo Aitken (Foto: Derek Shaw, NASA/Ames)

 NASA je službeno predstavila novo superračunalo koje će biti zaduženo za upravljanje slijetanjem na Mjesec. Novo superračunalo "Aitken" smješteno je u Silicijskoj dolini, koristi modularni dizajn zbog kojeg troši manje električne energije od tradicionalnih uređaja te će omogućiti znanstvenicima brže izvođenje kompleksnih simulacija.

Američki astronaut pored američke zastave na Mjesecu, misija Apollo 11 (Foto: Arhiva/AFP) Polijetanje za 2 godine: Poznati su detalji prve američke misije na Mjesec nakon 1972.

Kako su objavili iz NASA-e, Aitken može izvoditi simulacije do 3,69 petaflopova i ima 221 TB prostora za pohranu. Za usporedbu, prosječno kućno računalo ima između 1 i 2 TB prostora za pohranu.

Aitken koristi više od 46 tisuća jezgri i Intelov Xeon procesor druge generacije s Mellanox InfiniBandov za povezivanje na internet.

Posebno je zanimljiv sustav hlađenja koji koristi kombinaciju hlađenja zrakom i vodom te tako troši manje energije za hlađenje računala.

Lunarno vozilo na Mjesecu Mislite da su hrvatske ceste loše? Pogledajte kako je voziti po Mjesecu

Aitken je tek prvi od potencijalnih 16 modula koji se mogu brzo igraditi i koristiti i za pohranu i za simulacije.

No, svu tu snagu i prostor za pohranu neće koristiti samo jedan čovjek. U planu je da Aitkena koristi više od 1500 znanstvenika i inžinjera diljem SAD-a, ali primarna će mu zadaća biti izvođenje simulacija ulaska u orbitu, spuštanja i slijetanja na Mjesec u sklopu projekta Artemis.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti