Svi smo barem jednom doživjeli da smo automobilim uletjeli u rupu na cesti, nakon čega smo se pitali jesu li nam svi unutarnji organi na mjestu. Loše i neodržavane ceste nisu tako neobična pojava ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku svijeta.

No jeste li se ikada zapitali kako je voziti po Mjesecu?

Naime, na Mjesecu se nalaze čak tri lunarna vozila koja su Amerikanci poslali u sklopu svog svemirskog programa Apollo. Kako izgleda vožnja na planetu na kojem nema ceste, semafora, prometnih znakova i policije, najbolje pokazuje video koji je nedavno objavila NASA.

Na njemu se može vidjeti zapovjednik John Young iz misije Apollo 16 kako upravlja lunarnim vozilom po Mjesečevim ravnicama. Iako video traje tek koju minutu, dobro prikazuje koliko je vožnja po Mjesecu "ugodna" i uzbudljiva.

Young i njegov kolega astronaut Charles Duke tijekom svoje misije proveli su tri dana na Mjesecu i odvezli dvadesetak kilometara u lunarnom vozilu prije no što su ga ostavili za sljedeću misiju.

Tako tri lunarna vozila posljednjih 40-ak godina čekaju novu generaciju astronauta i nastavak svemirskog programa. Ako sve prođe po planu, nove bi vozače mogla dočekati za pet godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju