Mislite da su hrvatske ceste loše? Pogledajte kako je voziti po Mjesecu

Krajolik na Mjesecu nije pretjerano uzbudljiv, a vožnja je prilično neugodna, ali ipak je to "izvanzemaljsko" iskustvo.

Martina Čizmić | 12.08.2019. / 10:57

Lunarno vozilo na Mjesecu (Foto: NASA)

Svi smo barem jednom doživjeli da smo automobilim uletjeli u rupu na cesti, nakon čega smo se pitali jesu li nam svi unutarnji organi na mjestu. Loše i neodržavane ceste nisu tako neobična pojava ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku svijeta.

Američki astronaut pored američke zastave na Mjesecu, misija Apollo 11 (Foto: Arhiva/AFP) Izvrnuta logika: Kako su raznorazne teorije zavjere slijedile čovjeka na Mjesec

No jeste li se ikada zapitali kako je voziti po Mjesecu?

Naime, na Mjesecu se nalaze čak tri lunarna vozila koja su Amerikanci poslali u sklopu svog svemirskog programa Apollo. Kako izgleda vožnja na planetu na kojem nema ceste, semafora, prometnih znakova i policije, najbolje pokazuje video koji je nedavno objavila NASA.

Na njemu se može vidjeti zapovjednik John Young iz misije Apollo 16 kako upravlja lunarnim vozilom po Mjesečevim ravnicama. Iako video traje tek koju minutu, dobro prikazuje koliko je vožnja po Mjesecu "ugodna" i uzbudljiva.

Astronaut Edwin Aldrin na Mjesecu Jesu li stvari koje su ostale na Mjesecu artefakti koje treba zaštititi ili običan otpad?

Young i njegov kolega astronaut Charles Duke tijekom svoje misije proveli su tri dana na Mjesecu i odvezli dvadesetak kilometara u lunarnom vozilu prije no što su ga ostavili za sljedeću misiju.

Tako tri lunarna vozila posljednjih 40-ak godina čekaju novu generaciju astronauta i nastavak svemirskog programa. Ako sve prođe po planu, nove bi vozače mogla dočekati za pet godina.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk uvjeren: Poslat ćemo raketu na Mjesec već za 2 godine jer je to jedini način da NASA-i dokažemo da možemo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti