NASA šalje dva iPhonea u svemir

Kako bi eksperimentirala sa mjerenjima radijacije, poziciji orbite i visinom, NASA šalje dva iPhonea u svemir.

Zimo Zimo Zimo | 11.06.2011. / 11:03

NASA šalje dva iPhonea u svemir

Kako bi eksperimentirala sa mjerenjima radijacije, poziciji orbite i visinom, NASA šalje dva iPhonea u svemir.

Možda je stigao kraj letovima za Space Shuttle, no sljedeći mjesec NASA šalje dva Appleova uređaja u svemir kako bi prikupljali podatke pomoću tehnologije ugrađene u iPhone.

Oba iPhonea biti će ugrađena na Atlantis, NASA-in Space Shuttle, koji će krenuti na posljednji put u svemir prema International Space Station. Uređaji su testirani tokom dvije godine kako bi inženjeri bili sigurni da uređaji neće ometati elektroniku koja se nalazi na svemirskoj stanici.

Uređaji su namijenjeni da prikupljaju razne podatke kao što su nivo radijacije, pozicije orbite i visina, a žiroskop i akcelerometar koristiti će se kao instrumenti za mjerenje pozicije letjelice.

Na iPhoneima će se nalaziti aplikacija SpaceLab koju su razvili Odyssey Space Research centar iz Houstona. 'Potencijal korištenja iPhonea 4 za istraživanje svemira je ogroman.' - istaknuo je to Brian Rishikof, CEO Odysseya.

Možda je stigao kraj putovanjima u svemir za Space Shuttle, no zato je Virgin Galactic počeo sa komercijalnim putovanjima, stoga ćemo vrlo vjerojatno vidjeti još veću uporabu pametnih telefona u svemirskim istraživanjima.

Via DigitalTrends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti