NASA testira "Paukovo tkanje", najbolji toplinski štit za svemirske letjelice: Bez problema izdrži 1500 stupnjeva Celzija

NASA testira novi materijal za toplinski štit koji bi mogao značajno utjecati na buduće misije svemirskih istraživanja.

Branimir Vorša | 30.08.2021. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U NASA-inom istraživačkom centru Ames u Silicijskoj dolini u Kaliforniji testira se novi tip tkanine koji je nazvan "Paukovo tkanje" (Spiderweave), u sklopu sustava ADEPT (Adaptable, Deployable, Entry and Placement Technology) koji predstavlja sustav za slijetanje svemirskih letjelica na druge svjetove u svemiru.

Materijal koji možete vidjeti na fotografiji napravljenoj tijekom testiranja istog, mogao bi jednog dana omogućiti svemirskim letjelicama da sigurnije ulaze u atmosfere drugih planeta i s manjim rizikom od toga da bi mogli izgorjeti prilikom tog postupka. Istovremeno, taj materijal bi obzirom na svoje dimenzije, omogućio i više prostora u samoj letjelici.

Slika nije dostupna Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odijela, NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

Slika nije dostupna NASA traži kandidate koji će godinu dana povesti zatvoreni u simuliranim uvjetima Marsa

Slika nije dostupna NASA-in mali helikopter ruši sve rekorde: Uspješno obavio i 10. let na Marsu, dvostruko više no što je itko očekivao

Planetarne atmosfere mogu dosegnuti vrlo visoke temperature, sve do nekoliko tisuća stupnjeva Celzija pa sustav ADEPT treba toplinski štit napravljen od materijala koji može podnijeti takve ekstremne uvjete bez da se raspadne ili dezintegrira.

Za razliku od prethodno testiranih materijala, koji su napravljeni tako da su pojedinačni paneli bili spajani zajedno, Paukovo tkanje se kontinuirano ušiva u toplinski štit, na taj način čineći buduća putovanja svemirskih letjelica svih vrsta na druge planete sigurnijima.

Tim znanstvenika koji radi na novom materijalu, otkrio je da se on dobro ponaša na temperaturama od 1500 stupnjeva Celzija. Može se kompaktno pohraniti tijekom lansiranja letjelice, a to je korisno za uštedu prostora u samoj letjelici, koja time može ponijeti još više znanstvene opreme na neki planet.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti