NASA želi produžiti život Hubbleu, a u tome bi im mogao pomoći SpaceX

Nakon studije čije će izvođenje trajati oko pola godine, trebali bi saznati može li SpaceX-ova letjelica pomoći da Hubble nastavi s radom duže od planiranog.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2022. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirski teleskop Hubble već nas više od 30 godina oduševljava fantastičnim fotografijama svemirskih prostranstava, a u NASA-i se nadaju da bi, ako se ništa ne promijeni, mogao ostati u operativnom stanju do kraja ovog desetljeća, dok bi se u zemljinu atmosferu mogao vratiti u drugoj polovici sljedećeg desetljeća, najvjerojatnije 2037.

Pretragom arhive fotografija s Hubblea pronađeno preko 1000 novih asteroida Astronomi "pročešljali" arhivu Hubbleovih fotografija i pronašli preko 1000 neotkrivenih asteroida u Sunčevom sustavu

No znanstvenici iz američke svemirske agencije ipak se nadaju kako bi mu mogli dodatno produžiti život, kako bi i dalje nastavio slati svemirske fotografije. U tome bi mogli dobiti pomoć Elona Muska i SpaceX-a.

NASA i SpaceX tako su najavili provođenje studije o potencijalnom slanju letjelice Dragon koja bi podigla teleskop u višu i stabilniju orbitu u odnosu na onu u kojoj se trenutačno nalazi. Studija se provodi, naglasili su iz NASA-e, kako bi mogli bolje shvatiti “komercijalne mogućnosti” vezane uz održavanje Hubblea na životu, što ne znači da će se zaista i krenuti u tu misiju.

Na kraju istraživanja koje bi trebalo trajati oko šest mjeseci, stručnjaci NASA-e nadaju se kako će dobiti odgovor je li tehnički uopće moguće da se Crew Dragon poveže s Hubbleom i pomakne ga u stabilniju orbitu. Na Cnetu kažu kako se Hubbleova orbita s vremenom smanjuje te je, nakon posljednje misije servisiranja iz 2009., ona smanjena za oko 30 km.

Slika nije dostupna Srušen astronomski rekord: Pronađena dosad najudaljenija zvijezda od Zemlje

Inače, Hubble je do sada servisiran pet puta, pri čemu se do sada u tim misijama koristio Space Shuttle koji je u međuvremenu umirovljen. Ako rezultati studije budu pozitivni, to bi značilo da postoje tehničke mogućnosti daljnjeg servisiranja i održavanja teleskopa te će onda sve ostati na volji nadređenih i financijama. Što se samog teleskopa tiče, iz NASA kažu da on radi bez problema te nastavlja sa svojim znanstvenim operacijama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti