Svemirski teleskop Hubble već nas više od 30 godina oduševljava fantastičnim fotografijama svemirskih prostranstava, a u NASA-i se nadaju da bi, ako se ništa ne promijeni, mogao ostati u operativnom stanju do kraja ovog desetljeća, dok bi se u zemljinu atmosferu mogao vratiti u drugoj polovici sljedećeg desetljeća, najvjerojatnije 2037.

Pretragom arhive fotografija s Hubblea pronađeno preko 1000 novih asteroida Astronomi "pročešljali" arhivu Hubbleovih fotografija i pronašli preko 1000 neotkrivenih asteroida u Sunčevom sustavu

No znanstvenici iz američke svemirske agencije ipak se nadaju kako bi mu mogli dodatno produžiti život, kako bi i dalje nastavio slati svemirske fotografije. U tome bi mogli dobiti pomoć Elona Muska i SpaceX-a.

NASA i SpaceX tako su najavili provođenje studije o potencijalnom slanju letjelice Dragon koja bi podigla teleskop u višu i stabilniju orbitu u odnosu na onu u kojoj se trenutačno nalazi. Studija se provodi, naglasili su iz NASA-e, kako bi mogli bolje shvatiti “komercijalne mogućnosti” vezane uz održavanje Hubblea na životu, što ne znači da će se zaista i krenuti u tu misiju.

Na kraju istraživanja koje bi trebalo trajati oko šest mjeseci, stručnjaci NASA-e nadaju se kako će dobiti odgovor je li tehnički uopće moguće da se Crew Dragon poveže s Hubbleom i pomakne ga u stabilniju orbitu. Na Cnetu kažu kako se Hubbleova orbita s vremenom smanjuje te je, nakon posljednje misije servisiranja iz 2009., ona smanjena za oko 30 km.

Najudaljenihja zvijezda Earendel Srušen astronomski rekord: Pronađena dosad najudaljenija zvijezda od Zemlje

Inače, Hubble je do sada servisiran pet puta, pri čemu se do sada u tim misijama koristio Space Shuttle koji je u međuvremenu umirovljen. Ako rezultati studije budu pozitivni, to bi značilo da postoje tehničke mogućnosti daljnjeg servisiranja i održavanja teleskopa te će onda sve ostati na volji nadređenih i financijama. Što se samog teleskopa tiče, iz NASA kažu da on radi bez problema te nastavlja sa svojim znanstvenim operacijama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju