Ne treba im Google: Huawei ima novo rješenje za karte i navigaciju na svojim telefonima

Huawei i TomTom potpisali su sporazum o suradnji na području mapa, praćenja stanja u prometu te navigacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2020. / 07:36

Huawei (Foto: Huawei)

Nakon što ih je Donald Trump stavio na crnu listu kompanija s kojima američke tvrtke ne mogu surađivati, u Huaweiju su brzo počeli razmišljati o budućnosti u kojoj neće ovisiti o Googleu i njihovu softveru. Novi modeli njihovih telefona tako ne mogu koristiti Googleove aplikacije, što će itekako utjecati na njihovu prodaju, no zato Kinezi razvijaju vlastiti operativni sustav koji bi u budućnosti trebao pokretati njihove mobilne uređaje, računala, pametne satove itd.

Huawei Mate X Novi Huaweijev savitljivi telefon bit će manji, izdržljiviji i – jeftiniji!

Osim razvoja OS-a te poticanja developera na razvoj aplikacija za njihov operativni sustav, Huawei traži alternativu i za druge usluge i servise koji bi trebali zamijeniti Google na budućim modelima njihovih pametnih telefona. Prema informacijama potvrđenima krajem prošlog tjedna, pronašli su rješenje koji bi na budućim modelima iz serija P, Mate i drugima trebalo zamijeniti Googleove karte.

Tako su potpisali ugovor s kompanijom TomTom prema kojem će se na Huaweijevim telefonima u budućnosti koristiti njihove mape, prometne informacije, kao i navigacijski softver. Zanimljivo, glasnogovornik TomToma Remco Meerstra rekao je kako su kompanije ugovor o suradnji potpisale još ranije, no tek su ga prošli tjedan odlučile javno obznaniti. Nije htio komentirati neke detalje o samom ugovoru, kao ni financijske informacije.

Slika nije dostupna Šef Huaweija tvrdi: Ulažemo u istraživanje i razvoj 30 posto više od Ericssona i Nokije zajedno

S obzirom na to da je sjedište TomToma u Nizozemskoj, ta kompanija može surađivati s Huaweijem i ne dotiču je se Trumpove zabrane, kao što je to slučaj s Googleom i drugim američkim kompanijama.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti