Ne žele ovisiti o Googleu i Androidu: Facebook razvija vlastiti operativni sustav

Operativni sustav neće biti namijenjen pametnim telefonima, već uređajima za proširenu i virtualnu stvarnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2019. / 14:00

Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)

Bitka za operativne sustave na mobilnim uređajima završena je odavno i tu su pobjednici jasni – Google s Androidom i Apple sa svojim iOS-om. Kompanije poput Microsofta i BlackBerryja u prošlosti pokušavale su narušiti taj duopol, ali nisu uspjele, a jedini tko bi mogao uzeti mali dio tržišta jest Huawei, koji će to pokušati napraviti zašto što mora, a ne zato što želi.

No za nekoliko godina (ili malo više) dio velikih kompanija i neki analitičari vjeruju da će doći do promjena na tržištu te pametni telefoni više neće biti primarni uređaji kojima ćemo komunicirati i na kojima ćemo konzumirati sadržaj, koliko god nam sad to nemoguće zvuči. Njih bi trebale zamijeniti – pametne naočale.

Mark Zuckerberg Facebookov pohod na virtualni svijet: Hoćemo li uskoro tipkanje zamijeniti virtualnom stvarnošću?

Iako se prvi pokušaji pametnih naočala nisu pokazali pretjerano uspješnima niti su ih ljudi prihvatili (pri tome mislimo na Google čije su nam pametne naočale trebale pokazati kako će izgledati budućnost nakon telefona), u Appleu i Facebooku uvjereni su kako su pametne naočale s podrškom za proširenu stvarnost zaista uređaji budućnosti. Obje kompanije navodno već pripremaju takve uređaje, no konačan proizvod ne treba očekivati još godinama.

Mark Zuckerberg i ekipa ne da pripremaju samo hardver već i softver na kojem će raditi taj hardver, i pri tome ne žele ovisiti o Googleu i Androidu, već su počeli razvijati vlastiti operativni sustav za pametne naočale i uređaje poput Oculus VR-a, odnosno za proširenu i virtualnu stvarnost.

Oculus Rift (foto: AFP)

U razvoju Facebook OS-a, kako mediji nazivaju taj operativni sustav (što nije službeno ime), jedna od glavnih osoba je Mark Lucovsky, bivši zaposlenik Microsofta koji nosi velike zasluge za Windows NT. Zuckerbergova kompanija, navode mediji, mogla bi se poslužiti Appleovim receptom koji su uspješno primijenili na mobilnom tržištu na kojem kontroliraju i hardver i softver, tj. ne oslanjaju se poput ostalih konkurentskih kompanija na Googleov Android.

Takav OS radio bi na uređajima za virtualnu stvarnost iz serije Oculus, mogao bi pokretati i pametne ekrane Portal te budući hardver poput spomenutih naočala za proširenu stvarnost. Također, Facebook razvija i glasovni asistent s kojim bi korisnici mogli upravljati s Facebook OS-om, odnosno s uređajima koje će pokretati softver koji trenutačno razvijaju.

Slika nije dostupna Kreće li Facebook u novu veliku kupovinu?

Iako je još dosta posla ispred kompanije, već sad je jasno da, nakon što je pokorio tržište društvenih mreža, Zuckerberg priprema svoju kompaniju za sljedeće desetljeće i velike promjene koje možemo očekivati na tehnološkom tržištu.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti