Negativna strana rada od kuće: Hakeri iskorištavaju ranjivosti sustava i napadaju gdje god stignu

Broj napada u kojima je korišten "ransomware" porastao je za gotovo 150 posto u ožujku.

Martina Čizmić | 17.04.2020. / 14:23

Malware, ilustracija (Foto: Getty Images)

 'Hakiranje' korporacija u SAD-u i ostalim zemljama prošli se mjesec više nego udvostručilo jer su digitalni lopovi iskoristili politiku rada od kuće, uvedenu zbog pandemije koronavirusa, zbog čega su sigurnosni sustavi postali ranjiviji i probojniji, upozorili su u petak stručnjaci.

Timovima za održavanje sigurnosti mrežnih sustava tvrtki sve je teže zaštiti podatke koji su raspršeni po kućnim kompjutorima s uvelike različitom računalnom opremom i na računalima kompanija s kojima se djelatnici spajaju na daljinu.

Čak i radnici na daljinu koji koriste virtualne privatne mreže (VPN), koje omogućuju siguran tunel za digitalni promet, pridonose tom problemu.

VPN je mrežna tehnologija koja preko javne mreže (npr. internet) ili privatne mreže u vlasništvu pružatelja usluge izrađuje sigurnu vezu. VPN tehnologiju za zaštićeno i daljinsko spajanje na privatne mreže upotrebljavaju razne vrste organizacija i pojedinaca, od velikih tvrtki pa do državnih agencija.

Tvrtka za softver i sigurnost VMWare Carbon Black je objavila da je u ožujku broj napada u kojima se koristio 'ransomware' porastao za 148 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su vlade u nastojanju da obuzdaju širenje virusa ograničile kratenje te je masovno uveden rad od kuće.

'Ransomware' je vrlo zloćudan, ucjenjivački softver koji korisniku uskraćuje pristup računalu i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja.

U pozadini pandemije koronavirusa odvija se pandemija kibernetičkog kriminala, kazao je Tom Kellerman, strateg u VNWare.

Naprosto je lakše hakirati korisnike s udaljenim pristupom neko nekoga tko se nalazi u korporativnom prostoru. VPN-ovi nisu neprobojni, dodao je Kellerman.

Finska tvrtka Arctic Security također je zabilježila više nego dvostruko napada štetnim programima i kodovima u ožujku u SAD-u i brojnim europskim zemljama u odnosu na siječanj.

Pravila sigurnog komuniciranja, poput zabrane spajanje na sumnjive adrese, ne provode se tako rigorozno kada se radi od kuće, objašnjava analitičarka Lari Huttunen iz Arctica.

Agencija za kibernetičku sigurnost pri ministarstvu domovinske sigurnosti ovaj tjedan je priznala da su im VPN-ovi stvorili brdo novih problema.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti