Negativna strana zaštitnih maski: Štite ljude od virusa, ali uništavaju Zemlju

Prema nekim procjenama, da bi se u potpunosti razgradile zaštitne maske, potrebno je čak 450 godina.

Martina Čizmić | 01.03.2022. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otkako je prije dvije godine svijetom zavladala pandemija koronavirusa, jedna stvar bez koje više ne možemo zamisliti izlazak iz naših domova je - zaštitna maska.

I dok su na početku medicinske maske bile rijetke i teško ih je bilo nabaviti, pa su mnogi posezali za platnenim alternativama, sad ih ima gotovo na svakom koraku. Ne samo da ih je moguće kupiti u svakoj trgovini, već ih je moguće naći i po parkovima, ulicama, na smetlištima.

Slika nije dostupna Mračna strana pandemije: Deseci tisuća tona medicinskog otpada prijete ljudskom zdravlju i okolišu

Znanstvenici sve češće upozoravaju da, iako su medicinske maske zaštitile čovječanstvo i omogućile nam da lakše prebrodimo najgore periode pandemije, one su za okoliš opasnost koju ćemo tek morati riješiti.

Naime, medicinske maske kakve najčešće možemo vidjeti na licima ljudi na ulici, ali i zdravstvenih djelatnika, nisu napravljene od papira, već se najčešće sastoje od tri sloja - poliestera, pamuka i polipropilena, (materijala koji se raspada na sićušne čestice plastike) za koje znanstvenici vjeruju da će biti potrebne stotine godina da se u potpunosti razgrade. Prema nekim procjenama i do 450 godina.

Problem s plastičnim otpadom u okolišu nije nov i znanstvenici godinama pokušavaju razviti učinkovitiji sustav za recikliranje ili razgradnju plastike. No, iako ima zanimljivih i obećavajućih rješenja, većina svijeta svoj plastični otpad odlaže - na smetlišta.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na negativan utjecaj plastike: Već počinje utjecati na ključne funkcije planeta Zemlje i njezine sustave

Prema podacima UNEP-a (United Nations Environment Programme), oko 75 posto iskorištenih medicinskih maski i ostalog pandemijskog okoliša završit će na odlagalištima smeća ili u našim morima. Prema nekim procjenama svakog dana, odbacimo 3,4 milijardi zaštitnih maski, uz svu ostalu plastiku poput omota, plastičnih čaša i drugog plastičnog otpada.

Studija objavljena u Environmental Advances upozorava kako samo jedna zaštitna maska, tijekom raspadanja, može ispustiti i do 173 tisuće mikrovlakana plastike u more.

Kako onda i dalje koristiti zaštitne maske, a pri tome činiti što je moguće manju štetu okolišu?

Jedno od rješenja je koristiti kombinaciju maski - platnenu koja ide na lice i medicinsku masku preko nje. Tako je moguće medicinsku masku nositi nekoliko puta (pod uvjetom da samo dirate gumice odnosno trakice koje idu oko uha ili glave, dobro perete ruke prije i poslije diranja maske), a platnenu masku nakon svakog korištenja treba oprati na visokoj temperaturi prije sljedećeg nošenja.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili mikroplastiku i tamo gdje su mislili da je nema

Slika nije dostupna Sve nam se vraća: Oko 80 posto plastičnog otpada pluta na manje od 10 kilometara od obale

Ako pak koristite jednokratne medicinske maske, odložite ih u kante za smeće, a prije odlaganja prerežite gumice koje idu oko uha ili glave, kako bi spriječili da se u njih upletu životinje.

I naravno, nadamo se da bi s okončanjem pandemije i problem s odbačenim maskama mogao postati manji.

Izvor: Yahoo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti