Neki liječe koronavirus životinjskim lijekom, bilo je i smrtnih slučajeva: ''Vi niste konji, niste krave. Prestanite s tim!''

I dok su neki još sumnjičavi oko uzimanja cjepiva, drugi koronavirus pokušavaju liječiti lijekom za crijevne parazite kod stoke. Američki liječnici upućuju apele građanima - "Vi niste konji. Vi niste krave. Prestanite s time!"

DNEVNIK.hr | 05.09.2021. / 22:15

Galerija

Na policama trgovina ivermectin jasno naznačen za primjenu kod životinja. Koristi se za liječenje parazita kod konja, krava i ovaca. Pojedinci ga u SAD-u lažno promoviraju kao učinkovit lijek protiv koronavirusa. Potražnja za njim tamo je skočila u nebo.

Na temelju nekih preliminarnih podataka došlo je do tvrdnji da je to vrlo efikasan lijek. Svjetska zdravstvena organzizacija pa i Njemačka i Američka agencija za odobravanje lijekova ne preporučavaju korištenje ivermectina za liječenje COVID bolesti radi toga jer dosadašnje studije koje su napravljene u kontroliranim uvjetima ne pokazuju djelotvornost i zaštitu od tog virusa, pojasnio je znanstvenik Ivan Đikić.

Lijek je to koji je prije svega namijenjen životinjama i može biti iznimno opasan za ljude. Američka agencija za hranu i lijekove apelira: Vi niste konji. Vi niste krave, ozbiljno. Prestanite s time!

Ipak, postoji i inačica Ivermektina za ljudsku primjenu. Koristi se u liječenju infekcija na koži poput svraba. Može se dobiti samo na recept. Mnogi se stoga odlučuju za životinjski lijek koji lakše nabavljaju što dovodi do, kako ističe Đikić: povraćanja, pada tlaka, jakih alergijskih reakcija, a i do smrtnih slučajeva povezanih s predoziranjem.

Slika nije dostupna Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Slika nije dostupna Pronašli su još jednu kontaminiranu bočicu Modernina cjepiva. Uzrok problem u proizvodnji?

Mnogi do lijeka dolaze i putem interneta. Osim toga, posebno su opasne promocije lijeka od strane osoba iz političkog svijeta. Senator iz Wisconsina, Ron Johnson, jedan je od onih koji su promovirali ivermectin. Po tom je pitanju svojedobno bio vrlo aktivan i Donald Trump.

Došlo je i do tragičnih slučajeva, došlo je do krivog davanja tih lijekova koji su odobreni za liječenje malarije, napominje Đikić.

Zanimljivo je da se građani, koji su sumnjičavi oko cjepiva, odlučuju na korištenje lijekova čija se primjena strogo zabranjuje. Radi se o vještim manipulacijama javnim mijenjem na koje će neki nasjesti. 

Više o ivermectinu pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti