Neki stručnjaci smatraju da bi kućne ljubimce trebalo cijepiti protiv koronavirusa

Stručnjaci upozoravaju da kontinuirana evolucija virusa kod životinja uzrokovana prenošenjem na ljude može predstavljati značajan rizik javnom zdravstvu.

R. S. | 26.01.2021. / 06:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirusom se mogu zaraziti mnoge vrste pa tako i mačke, psi, nerčevi i druge udomaćene vrste, slažu se stručnjaci Sveučilišta Istočna Anglija, Instituta Earlham i Sveučilišta Minnesota.

U uvodniku za časopis Virulence upozoravaju da kontinuirana evolucija virusa kod životinja praćena prijenosom na ljude predstavlja značajan dugoročni rizik za javno zdravlje.

Nije nezamislivo da bi cijepljenje nekih udomaćenih životinjskih vrsta moglo postati potrebno kako bi se suzbilo širenje zaraze, poručuju.

Prošle je godine danska vlada naredila usmrćivanje milijuna nerčeva nakon što je među tom vrstom potvrđeno više stotina slučajeva zaraze koronavirusom.

Profesor evolucijske genetike na UAE Cock van Oosterhout kaže kako se psi i mačke mogu zaraziti koronavirusom no naglašava da zasad nema poznatih slučajeva da je virus s njih prešao na čovjeka.

Svakako ima smisla razviti cjepivo za ljubimce, samo kao predostrožnost za smanjenje rizika, rekao je, piše Independent.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti