Neki su skeptični, a neki je dočekuju raširenih ruku: No 5G mreža stiže u Hrvatsku već iduće godine

Zbog korona virusa usporilo se uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj, no sve bi trebalo biti spremno najkasnije u prvoj polovici iduće godine. I dok su neki skeptični, zbog bojazni od zračenja, IT sektor novu tehnologiju dočekuje raširenih ruku.

Ivan Forjan | 24.10.2020. / 07:47

Galerija

Još u veljači je u Osijeku po prvi put u Hrvatskoj testirana je 5G mreža. Osijek bi trebao postati i prvi hrvatski grad koji uvodi ovu tehnologiju.

"Našim korisnicima 5G će donijeti veću brzinu interneta. Kad se uvede 5G to će biti do tisuću puta brža konekcija. Trenutno nas djelić sekunde dijeli od spajanja, a kad se uvede 5G u isto vrijeme će svi biti spojeni", rekao je Ivan Jurlina, Udruga Osijek Software City.

Veće brzine interneta mladi osječki IT-evci objeručke će prihvatiti. Koronavirus sve je usporio, ali početkom iduće godine kreće se u završnu fazu.

"HAKOM planira u prvoj polovici 2021. godine provesti dodjelu prava za uporabu novih frekvencija. Samim time će operatori dobiti mogućnost da svojim korisnicima pruže cjelovite funkcionalnosti 5G usluga", Krešimir Mazor, HAKOM.

Osim građana, koristi će imati i brojne gospodarske grane.

"Ukoliko su gejmeri brže će moći očitati videoigre ako ih igraju online. Pomoći će i u medicini, poljoprivredi, smart city-u, umjetnoj inteligenciji. Sve će to moći prije i bolje zaživjeti", kaže Jurlina.

Ipak, uvođenje nečeg novog u pravilu znači i skepsu kod mnogih. Granice elektromagnetskog zračenja za 5G, ističu u HAKOM-u, morat će biti iste kao i za sve dosadašnje tehnologije.

"5G tehnologija kao i 4G tehnologija mora zadovoljavati iste granične vrijednosti koje je propisalo ministarstvo zdravstva. U smislu propisivanja nekakvih mjera zaštite nema razlike, međutim veliki je iskorak u tehnološkom smislu točnije u funkcionalnostima koje će pružit svojim krajnjim korisnicima", rekao je Mazor.

Osim većih brzina, 5G donosi i bolju pokrivenost internetom u cijeloj zemlji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti