Nema mobilnog signala, nema problema: Novi modeli iPhonea imat će podršku za satelitsku komunikaciju?

Nova generacija iPhonea, prema novim informacijama, imat će prilagođeni Qualcommov model X60 s podrškom za satelitsku komunikaciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2021. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Manje od mjesec dana ostalo je do predstavljanja nove generacije iPhonea, a krajem prošlog tjedna internetom se proširila zanimljiva glasina oko potencijalne nove opcije s kojom bi se mogli pohvaliti novi Appleovi telefoni. Informacije dolaze od pouzdanog izvora (analitičar Ming-Chi Kuo) koji vjeruje da će četiri modela iPhonea 13 imati podršku za satelitsku komunikaciju, odnosno tzv. LEO (low earth orbit) mod satelitske komunikacije.

Jobs prikazuje iPod (Foto: AFP) Mailovi Stevea Jobsa otkrili još jedan model smartphonea na kojem je radio Apple, a koji nikada nije predstavljen

Puno je još nepoznanica oko ove potencijalne opcije, no ako je ono što Kuo kaže istina, to znači da bi s tim uređajem mogli telefonirati i slati poruke čak i kada nemate mobilnog signala. Umjesto mobilnih antena, telefon bi se povezivao sa satelitima i tim putem omogućio komunikaciju. Ideja o podršci za satelite nije nova i spomenuta je još prije dvije godine, a za nekoliko tjedana saznat ćemo hoće li zaista korisnici nadolazeće generacije moći komunicirati putem satelita. LEO mod navodno bi trebala omogućiti nova prilagođena verzija Qualcommova modema X60 koji će podržavati satelitsku komunikaciju.

Nije poznato hoće li takav način komunikacije biti dostupan na svim modelima iPhonea ili samo na Pro modelima, a pitanje je i hoće li ta opcija biti besplatna za korisnike poput GPS ili će se naplaćivati. Također, spominje se i mogućnost da će se za satelitsku komunikaciju moći koristiti samo Appleove aplikacije poput iMessagea i FaceTimea, a ne i za druge aplikacije. Naravno, sve su to samo nagađanja te službene informacije od Apple nećemo čuti sve do predstavljanja novih modela iPhonea (što bi moglo biti 14. rujna).

Slika nije dostupna Apple za drugi dio godine planira 3 konferencije i brojne novitete

Osim potencijalne podrške za satelite, od iPhonea 13 očekujemo poboljšanja poput jače hardvera, boljih kamera, veće frekvencije osvježavanja ekrana, manjeg hardverskog ureza u kojem je smještena kamera za snimanje selfija, a vidjet ćemo jesu li Cook i društvo pripremili i neko iznenađenje.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti