Mailovi Stevea Jobsa otkrili još jedan model smartphonea na kojem je radio Apple, a koji nikada nije predstavljen

Steve Jobs imao je planove o iPhoneu nano, manjem i jeftinijem modelu Appleova pametna telefona, pokazali su mailovi kojih su se dokopali novinari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2021. / 15:16

Jobs prikazuje iPod (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zahvaljujući tužbi Epic Gamesa protiv Applea, u javnost su isplivali neki do sada nikada viđeni emailovi koji su nam, među inim, otkrili kako je Steve Jobs 2010. godine razmišljao o razvoju telefona iPhone nano. Konkretne informacije, nažalost, nisu otkrile previše detalja, no ono što je navedeno u mailu koji je Jobs poslao jasno dokazuje da su planovi za još manji iPhone zaista bili na stolu. Kao što je poznato, ti se planovi ipak nikada nisu ostvarili.

Slika nije dostupna Apple za drugi dio godine planira 3 konferencije i brojne novitete

Tome se ne treba čuditi kada znamo da je model iPhonea iz tog vremena (iPhone 4) imao ekran dijagonale 3,5 inča, dok je dio konkurenata već tada imao veće ekrane. Npr. prvi model Samsungova smartphonea Galaxy S predstavljen iste godine imao je 4-inčni ekran.

U mailu kojeg su se dokopali novinari The Vergea Jobs je tako, među inim, napisao natuknicu o planu za iPhone nano, kao i natuknice vezane uz njegovu cijenu i troškove te kako bi Jony (vjerojatno tadašnji glavni dizajner kompanije Jony Ive) trebao pokazati model ili njegovu skicu na računala. Također u strategiji za 2011. stoji i natuknica o razvoju jeftinijeg iPhonea baziranog na iPodu Touch koji bi trebao zamijeniti iPhone 3GS.

Slika nije dostupna Budući modeli Appleovih telefona i tableta trebali bi imati baterije još većeg kapaciteta

Tada je Apple u svojoj ponudi imao i model iPod nano, tako da bi ime iPhone nano za manji model iPhonea zaista imalo smisla, no s vremenom kompanija je odustala od izraza nano i sada za manje modele svojih uređaja koristi - mini. Prošle godine tako je predstavljen iPhone mini, a u prodaji imaju i iPod mini te HomePod mini.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti