Nemaju samo ljudi problem s ovisnošću o pametnim telefonima i ekranima

U Torontu ističu kako su znak postavili još prije nekoliko godina, prije nego se proširio po društvenim mrežama i zapeo za oko javnosti.

Martina Čizmić | 27.07.2024. / 08:58

Gorila s pametnim telefonom (Foto: Getty Images)

 Problem vremena provedenog pred ekranima i ovisnosti o njima nije ograničen samo na ljude. Sad se s istim problemom suočavaju i životinje.

Naime, posjetitelji su posljednjih godina sve češće životinjama počeli prikazivati različiti sadržaj na svojim pametnim telefonima. Najčešće se radi o videima ili fotografijama tih životinja, ali prikazivali su im i druge sadržaje kroz staklene stijenke njihovih nastambi.

Djeca s telefonima Koliko bi vremena djeca trebala provoditi na mobitelima? Novo istraživanje daje potencijalni odgovor na to pitanje

No, timaritelji su primijetili kako su (prvenstveno) majmuni počeli pokazivati intenzivno zanimanje za tim malim ekranima i to do razine da postaju čak i ovisni ili opsjednuti takvim sadržajem.

U zoološkom vrtu u Torontu bili su prisiljeni postaviti oznake u kojima mole posjetitelje da ne pokazuju svoje pametne telefone životinjama. Timaritelji su primijetili da su gorile postale toliko opsjednute pametnim telefonima da su počele mijenjati svoje ponašanje i tražiti od posjetitelja da im pokazuju pametne telefone.

Molimo vas da im ne prikazujete bilo kakve videozapise ili fotografije, jer neki sadržaji mogu biti uznemirujući i utjecati na njihove odnose i ponašanje unutar njihove obitelji, stoji na jednom od znakova.

U Torontu ističu kako su znak postavili još prije nekoliko godina, prije nego se proširio po društvenim mrežama i zapeo za oko javnosti.

Pojasnili su kako ih je na to potaknula promjena ponašanja mladog mužjaka, Nassira, koji je nakon što je otkrio pametne telefone, počeo ignorirati ostale gorile i svoju pažnju usmjeravati na posjetitelje s pametnim telefonima ili jednostavno na sjedenje pred prozorom i iščekivanje da se pojavi netko od posjetitelja.

Dijete i pametni telefon, ilustracija Stručnjaci upozoravaju na porast digitalnog autizma među djecom

U njegovom slučaju, uspjeli su ga "odvojiti" od pametnih telefona i vratiti u okrilje gorilske obitelji te se vratio "uobičajenim" aktivnostima gorile.

No, to ne znači da su gorile ostale bez "prozora u svijet". Timaritelji im dopuštaju da nekoliko puta tjedno gledaju televiziju, u prosjeku oko sat vremena. Međutim, sadržaj koji gledaju strogo je nadziran i sastoji se većinom od dokumentaraca o životinjama, posebno onih koji prikazuju gorile.

Izvor: CP24

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti