Neprijatelju će biti teško skinut ih s vrata: Amerikanci nadograđuju obrambene mjere na letećoj topovnjači i zračnom komandosu

Zapovjedništvo američkih specijalnih operacija (SOCOM) nadogradit će sposobnosti svojih zračnih topovnjača AC-130J Ghostrider i MC-130J Commando II. Uskoro će neprijateljskim snagama te leteće tvrđave biti vrlo teško skinuti s neba (i vrata).

Branimir Vorša | 08.07.2020. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SOCOM je dogovorio posao vrijedan 700 milijuna dolara s tvrtkom Sierra Nevada Corporation za razvoj i nabavu sustava za ometanje radijskih frekcencija (RFCM), odnosno protuzračnih mjera koje bi zrakoplovima AC-130J Ghostrider i MC-130J Commando II omogućile veću šansu za preživljavanje u zraku, čak i pod napadom neprijateljske protuzračne obrane.

RCFM nadogradnja unaprijedit će sposobnosti tih zrakoplova da se bolje zaštite od radara te raketa za protuzračnu obranu, bilo da su ispaljene s neprijateljskog zrakoplova ili neprijateljske protuzračne obrane na tlu. Isto tako, pomoći će tim zrakoplovima da prijetnje identificiraju s većom učinkovitošću te će im poboljšati i geolokacijske sposobnosti.

Riječ je o dva zrakoplova sličnog izgleda, ali posve različitih namjena. AC-130J Ghostrider zapravo je platforma koja se koristi za blisku zračnu potporu američkim vojnicima na tlu i koji je naoružan 30-milimetarskim i 105-milimetarskim topovima te raketama za gađanje ciljeva na tlu.

MC-130J Commando II koristi se za infiltraciju na neprijateljski teritorij, uglavnom u noćnim misijama te kao tanker za gorivo koji istim opskrbljuje druge zrakoplove u zraku.

Tvrtka SNC u te će zrakoplove integrirati RCFM sustav koji je razvila tvrtka Northrop Grumman, a da bi sve to radilo na najvećoj mogućoj razini, u SNC-u su koristili stručnjake za elektromagnetizam i aerodinamiku.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti