Nešto potpuno novo: Planira li Samsung predstaviti Galaxy Roll i Galaxy Slide?

Nakon što je jedan od potpredsjednika Samsung Displaya komentirao razvoj budućih ekrana, na internetu su se pojavile glasine o potencijalnim novim telefonima južnokorejske kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2021. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako su telefoni sa savitljivim ekranima i dalje mobilna egzotika namijenjena za one s dubljim džepom koji su za takav moderan komad tehnologije spremni oprostiti određene mane i nedostatke, tehnologija napreduje velikim koracima te se nadamo da će za koju godinu kvaliteta savitljivih ekrana biti ista ili približna kvaliteti ekrana na klasičnim pametnim telefonima. U tom slučaju, a i s očekivanim smanjenjem cijena, uređaji poput Galaxy Folda ili nadolazećeg savitljivog iPhonea o kojem je sve više glasina, mogli bi postati odabir većine korisnika koja traži pametne telefone najjačih performansi.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 2 Smartphone tržište u 2021.: Savitljivi telefoni bit će jeftiniji, a i uređaji niže kategorije imat će podršku za 5G

No zahvaljujući napretku tehnologije ekrana, pametni telefoni (ali i drugi gadgeti poput tableta, odnosno televizora) mogli bi izgledati potpuno drukčije i njihov će dizajn ovisiti samo o mašti i sposobnostima inženjera, a ne tehnološkim ograničenjima. Od mobilnih kompanija tako možemo očekivati eksperimente ne samo sa savitljivim, već i s rolajućim, odnosno odmotavajućim ekranima te kliznim ekranima.

Primjere uređaja s takvim ekranima već smo vidjeli, a planove na tom polju ima i Samsung. To je na nedavnoj konferenciji potvrdio potpredsjednik Samsung Displaya Kwon-Young Choi. Govoreći o tržištu ekrana, rekao je kako će učvrstiti svoju prisutnost na tržištu putem inovativnih oblika poput rolajućih i kliznih ekrana. No nije rekao na kojim uređajima misle koristiti takve ekrane - na pametnim telefonima ili možda na televizorima.

Na stranici Android Authority podsjećaju na neke starije Samsungove patente u kojima su prikazani telefoni s takvim ekranima. Jedan takav patent prikazuje rolajući ekran koji podsjeća na nedavno prikazani LG-jev telefon sa sličnim ekranom, dok drugi patent prikazuje uređaj na kojem ekran može kliznuti prema dole, pri čemu se u vrhu otvara mjesto na kojem je smještena kamera i drugi senzori.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 4 Još 4 kompanije pripremaju savitljive telefone za sljedeću godinu

Iako nije poznato znači li najava Choija, zajedno sa spomenutim prijavljenim patentima da će Samsung zaista krenuti u razvoj takvih telefona, na mreži već sada možemo pročitati nagađanja o potencijalnim Samsungovim telefonima Galaxy Roll i Galaxy Slide. Kakvi su zaista planovi južnokorejske kompanije nadamo se kako ćemo saznati tijekom ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti