Netflix širi svoju politiku zabrane dijeljenja lozinki

Nova pravila vrijede samo na području pet zemalja u Južnoj Americi, no ne treba se iznenaditi ako se prošire i na druge zemlje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2022. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Netflix je ove godine odlučio stati na kraj dijeljenju lozinki između korisnika te smatraju da je upravo to razlog zbog kojeg su nedavno zabilježili pad broja pretplatnika. Prije nekoliko mjeseci tako su pokrenuli pilot-program naplate dodatne pretplate u nekoliko zemalja u Južnoj Americi, a sada su taj program proširili na još pet zemalja - Argentinu, Gvatemalu, Honduras, El Salvador i Dominikansku republiku.

Tvrtka se za početak fokusirala na Južnu Ameriku jer upravo na tom području korisnici najčešće dijele lozinke.

Slika nije dostupna Reklame na Netflix stižu krajem ove godine

Prema novim pravilima u tim zemljama, korisnici će moći odabrati jedno kućanstvo (adresu) u kojem će se s jednom pretplatom moći gledati sadržaj na tom videoservisu. Bolje rečeno, pretplata će biti vezana uz televizor ili uređaj povezan s TV-om, jer ta pravila neće vrijediti za mobilne uređaje i računala. Na njima će se Netflix moći gledati kao i do sada, nevezano za mjesto na kojem se korisnici nalaze.

Korisnici, dakle, moraju odabrati svoj primarni, odnosno kućni uređaj na kojem će koristiti pretplatu, a ako se Netflix koristi na televizorima na drugim lokacijama, bit će potrebno platiti dodatnu pretplatu. Za Argentinu to je nešto više od jednog dolara, a za ostale zemlje 2,99 dolara.

Pod istom je pretplatom moguće Netflix koristiti i na drugim televizorima koji nisu primarni uređaji, no samo na razdoblje do dva tjedna, dakle kada korisnici idu na godišnji odmor, putovanja i slično. Nakon razdoblja dužeg od dva tjedna, Netflix će na tim uređajima biti blokiran, odnosno za nastavak gledanja bit će potrebno platiti pretplatu.

Slika nije dostupna Revuto osmislio NFT koji vlasniku nudi "doživotnu" pretplatu na Netflix ili Spotify

Također, u tim zemljama Netflix radi na opciji koja će pratiti lokacije na kojima se koristi pretplatnički račun te će, ovisno o tome, ograničiti pristup tom videoservisu.

Današnje rašireno dijeljenje lozinki između kućanstava potkopava naše dugoročne napore za investiranjem u poboljšanja našeg servisa, objasnili su iz Netflixa razloge zašto su se odlučili za borbu protiv dijeljenja lozinki.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti