Netko je jučer šefu Facebooka upao u profile na društvenim mrežama. Evo kako vi to možete izbjeći

Posljednjih tjedana nekoliko društvenih profila poznatih njuški na svjetskoj sceni našlo se na meti hakerskih napada pa je tako provaljeno u račune Katy Perry, Marka Zuckerberga i Keith Richards.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 07.06.2016. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako god, kontrola nad provaljenim računima je ubrzo vraćena njihovim vlasnicima, no ovaj propust rezultirao je brojnim neugodnostima. Pratitelji Katy Perry na Twitteru, njih 89 milijuna, bilo je žrtva rasističkih izjava i uvreda, dok je na službenom profilu TenaciousD-a netko objavio kako je Jack Black upravo umro.

Sve upućuje na to kako su ovi nezakoniti upadi u tuđe račune na društvenim mrežama povezani s nedavnom «otmicom» LinkedIn lozinki, kada je ukradeno više od 117 milijuna korisničkih podataka koji datiraju još iz 2012.

 

Učite na Zuckerbergovim greškama

 

Proteklih dana brojni svjetski mediji širili su glasine kako je Zuckerbergu provaljeno u račune na Twitteru i Pinterestu, iako to i nije službeno potvrđeno jer nitko iz Facebooka nije htio komentirati Markove privatne račune na konkurentnim servisima. Ako je vjerovati hakerima, njegova zaporka za Twitter račun glasila je «dadada» te je pronađena u onom ukradenom popisu LinkedIn računa.

Vjerojatno ste naletjeli na hrpu upozorenja prilikom registracije kako je korištenje iste zaporke za više korisničkih računa rizično te vas može dovesti u neugodnu situaciju ukoliko se jedan od računa nađe na meti hakera, no ta upozorenja su često ignorirana u nadi da se tako nešto neće dogoditi baš nama. 

Izaberite dobru zaporku

 

Odabir dobre lozinke je ključan faktor kod stvaranja razine sigurnosti računa. Dobru lozinku najbolje je opisati na primjeru, pa se tako prije deset godina zaporka «34xyf6ds» smatrala kao solidna, dok u današnje vrijeme istu može «provaliti» haker naoružan malo boljim prijenosnikom listajući kroz popis ukradenih računa. Danas dobra lozinka znači niz od 12 znakova koji bi trebao sadržavati velika i mala slova, brojke, a poželjno je koristiti i one znakove poput &, %, @, #...

 

Nikad ne koristite istu zaporku na dva mjesta

 

Ako koristite istu zaporku na više servisa, također bi mogli naići na probleme. Naime, ako netko uspije doći do korisničkih podataka korisnika jedne od internetskih servisa koje koristite (zadnji slučaj – LinkedIn), postoji vjerojatnost kako će iste kombinacije netko isprobavati i na drugim stranicama. Preporuka je jednostavna – izbjegavati korištenje istih lozinki za više online računa.

 

Koristite «password manager»

 

Nakon što ste izabrali dovoljno snažne lozinke na svih tih 20-ak servisa koje gotovo svakodnevno koristite, složit ćete se da je gotovo nemoguće upamtiti sve te kombinacije. Tu u pomoć uskaču servisi poput LastPassa ili Dashlanea. Radi se o servisima koji uz vašu dozvolu pohranjuju sve vaše lozinke te ih automatski upisuju u polja za prijavu na pojedini web servis. Vrijedi napomenuti kako su ti servisi također na meti napada.

Čak i u slučaju da se držite svih gore navedenih mjera opreza, niste u potpunosti zaštićeni od radoznalih hakerskih glava, no u svakom slučaju je šansa da vam netko upadne u poruke Messengera znatno smanjena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti