Neuobičajeno toplo vrijeme u Europi izaziva zabrinutost

Jutarnje temperature koje su dosezale 30 stupnjeva Celzijevih u Španjolskoj tijekom listopada možda su razveselile turiste, ali izazivaju zabrinutost među znanstvenicima.

Hina | 31.10.2022. / 12:55

Sunce
Sunce (Foto: Getty Images)

Živa se diže daleko iznad normale širom Europe, od Španjolske do Švedske.

Nakon ljeta obilježenog opetovanim toplinskim valovima, u Europi vladaju iznimne temperature čak i na početku jeseni, što je znak ubrzavanja klimatskih promjena.

Mjesec još nije završio, ali već možemo gotovo sa sigurnošću reći da će to biti najtopliji mjesec (u Španjolskoj) od 1961., kada se počelo prikupljati podatke, rekao je Ruben del Campo iz španjolske meteorološke službe Aemet, dodajući da je, ako se uzmu u obzir povijesni podaci, ovaj listopad u Španjolskoj najtopliji u stotinu godina.

Emisije ugljika Sve je manje nade: Do kraja stoljeća ćemo debelo prebaciti gornju granicu globalnog zatopljenja postavljenu Pariškim sporazumom

Jedan, dva dana iznad 30 stupnjeva je normalno za Španjolsku, rekao je. Ali toliko dana, ne. To su ljetne temperature, a mi smo već ušli u jesen.

U petak ujutro, sjeverno ljetovalište San Sebastian zabilježilo je temperaturu od 30,3 stupnjeva Celzijevih u 8,30 sati ujutro, daleko iznad sezonskog prosjeka.

Zadnjih dana u Baskiji, u kojoj se nalazi San Sebastian, izbili su požari pa su vlasti zabranile roštiljanje i vatromete.

Neuobičajeni toplinski val donio je i novu riječ u španjolski jezik – „verono”, spoj riječi verano (ljeto) i otono (jesen).

Del Campo je rekao da se u zadnjih deset godina događa „značajno ubrzanje” klimatskih promjena i sve jača dezertifikacija zemlje.

Po think tanku Climate Central, Madrid, Barcelona, Valencia i Zaragoza su među deset europskih gradova koji su najviše pogođeni globalnim zagrijavanjem po dokazima iz zadnjih 12 mjeseci.

Od Španjolske do Švedske

Susjedna Francuska je kao i Španjolska zabilježila topliji listopad od prosjeka. A toplo je i daleko na sjeveru, u Švedskoj, gdje je u petak u južnom gradu Kristianstadu izmjereno rekordnih 19,5 stupnjeva.

To je najveća temperatura ikad zabilježena u Švedskoj ovako kasno, rekao je Erik Hojgard-Olsen, meteorolog Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI).

Na jugozapadu Francuske, koja je ljetos bila pogođena velikim šumskim požarima, Meteo France objavio je u petak da su se temperature približile 30 stupnjeva.

U Belgiji, glavni grad Bruxelles zabilježio je maksimalnu temperaturu od 24 stupnjeva, punih 10 stupnjeva više od uobičajenog za kraj listopada.

Britanski Met Office objavio je u srijedu da je London uživao na toplih 20,5 stupnjeva Celzijevih, što je bliže temperaturama kakve vladaju koncem kolovoza, a ne listopada.

Topla fronta s jugozapada kontinenta zahvatila je i Njemačku koja uživa u temperaturama koje više odgovaraju ljetu nego početku studenoga.

Teško je vjerovati da je kraj listopada jer je u velikim dijelovima Europe (i sjeverne Afrike) neuobičajeno toplo, objavila je u petak na Twitteru Svjetska meteorološka organizacija.

Nije normalno

Ruben del Campo rekao je da nekima može odgovarati što za sada ne moraju paliti centralno grijanje i što čak mogu ići na plažu.

Ali zapravo posljedice nisu dobre, rekao je, ukazujući na niske razine podzemnih voda, što je loša vijest za Španjolsku, čija poljoprivreda opskrbljuje Europu dobrim dijelom voća i povrća.

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija Upalio se Zemljin crveni alarm: Čovječanstvo se suočava s klimatskom situacijom izvanrednih razmjera

Španjolske zalihe podzemne vode prošli su tjedan pale na 31,8 posto kapaciteta u odnosu prema desetogodišnjem sezonskom prosjeku od 49,3 posto.

Stanovnici i turisti koji su uživali na plažama Barcelone rekli su da su svjesni da postoji i negativna strana ovako toplog vremena.

Zaista smo sretni zbog ovako toplog vremena, sviđa nam se. Ali to nije normalno, rekla je Alicia Pesquera, 43-godišnja kozmetičarka.

Naravno da nas zabrinjava. Sada bi trebalo kišiti ili barem biti malo hladno, rekao je Fernando Raibas, turist iz Galicije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti