Upalio se Zemljin crveni alarm: Čovječanstvo se suočava s klimatskom situacijom izvanrednih razmjera

Pred 30 godina, 1992. više od 1700 znanstvenika potpisalo je prvo "Upozorenje". No, kako navode u današnjem izvješću, u međuvremenu su globalne emisije stakleničkih plinova, umjesto da se smanje, samo porasle. I to za čak 40 posto.

Martina Čizmić | 26.10.2022. / 16:18

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija
Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici već godinama upozoravaju na sve više razine emisije CO2 i sve ozbiljnije klimatske promjene koje prijete čovječanstvu. No, posljednje izvješće pod imenom "World Scientists' Warning of a Climate Emergency 2022" (Upozorenje svjetskih znanstvenika o izvanrednoj klimatskoj situaciji 2022), a koje potpisuje 10 uglednih svjetskih znanstvenika, upozorava da će se čovječanstvo neizbježno suočiti s klimatskom situacijom izvanrednih razmjera.

Pogledajte sve ove toplinske valove, požare, poplave i velike oluje. Bauk klimatskih promjena je pred vratima i snažno udara, slikovito je opisao situaciju, koautor studije profesor William Ripple.

Zemlja je dosegnula rekordne razine emisije ugljičnog dioksida, a temperature će, upozoravaju autori izvješća, samo nastaviti rasti.

Obnovljivi izvori energije Globalne emisije ugljičnog dioksida ove godine rastu manje od 1 posto zbog obnovljivih izvora

U izvješću analizirali su 35 varijabli koje su nazvali "planetarni vitalni znakovi", a koji se standardno koriste za praćenje klimatskih promjena.

Ističu kako su rezultati u čak 16 kategorija na rekordnim razinama. Među njima su ekstremne vrućine, globalna stopa gubitka drveća i šuma zbog požara te sve veća prevalencija denga virusa, bolesti koju prenose komarci.

Kao što možemo vidjeti po godišnjim porastima broja klimatskih katastrofa, sada smo usred velike klimatske krize. Očekuje nas mnogo gore ako nastavimo raditi stvari na način na koji smo ih radili do sad, istaknuo je glavni autor izvješća, Christopher Wolf.

Znanstvenici su posebno istaknuli sve veće razine ugljičnog dioksida, koje su dosegnule rekordne razine.

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija Klimatske promjene prijete milijardi djece

Kako bismo izbjegli još neizrecivu ljudsku patnju, moramo zaštititi prirodu, eliminirati većinu emisija koje potiču od fosilnih goriva i podržati socijalno pravedne klimatske prilagodbe te se fokusirati na područja s niskim prihodima koja su najranjivija, upozorio je jedan od autora, Saleemul Huq.

On i njegovi kolege pozvali su i druge znanstvenike da sve glasnije progovaraju o klimatskim promjenama.

Inače, ovo nije prvo upozorenje znanstvenika. Pred 30 godina, 1992. više od 1700 znanstvenika potpisalo je prvo "Upozorenje". No, kako navode u današnjem izvješću, u međuvremenu su globalne emisije stakleničkih plinova, umjesto da se smanje, samo porasle. I to za čak 40 posto.

Slika nije dostupna Gradovima diljem svijeta prijete toplinski valovi, poplave i suše, a u budućnosti će biti samo još gore

Da su emisije koje potiču od fosilnih goriva ozbiljan problem govori ii studija objavljena u časopisu Lancet Countdown, u kojoj se navodi kako upravo te emisije sve jače utječu na javno zdravlje ljudi.

U studiji se navodi kako se diljem svijeta, izgaranjem fosilnih goriva, stvara onečišćenje zraka koje godišnje ubije 1,2 milijuna ljudi.

Naše je zdravlje prepušteno na milost i nemilost fosilnim gorivima, upozorila je Marina Romanello, znanstvenica koja proučava zdravlje i klimu na londonskom University Collegeu.

Svjedoci smo stalne ovisnosti o fosilnim gorivima koja ne samo da pojačava utjecaj klimatskih promjena na zdravlje, već se nadovezuje na druge krize s kojima se istodobno suočavamo na svjetskoj razini, dodala je Romanello na kraju komentara u Lancetu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti