Nevjerojatna priča studenta: Četiri je godine snimao selfije, a sada ih prodaje kao NFT i zaradio je milijun dolara

Mladić iz Indonezije četiri godine zaredom snimao je selfije, koje je naknadno stavio na prodaju kao NFT. Šokirao se kada je shvatio koliko su postali popularni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2022. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi ne mogu shvatiti poantu nezamjenjivih tokena (NFT) - zašto bi netko platio milijune dolara za neku digitalnu sliku ili animaciju koju može potpuno besplatno preuzeti s interneta. Dok je to za neke samo prijevara ili trenutačni trend, drugi taj trend pokušavaju iskoristiti i zaraditi novac prodajom svega i svačega.

Slika nije dostupna Digitalna umjetnica ima samo 12 godina, a već je zaradila 5,7 milijuna dolara kroz NFT

Velika većina takvih NFT-ja i projekta propadne, odnosno za njih nema interesa, no oni najpoznatiji umjetnici koji svoje digitalne umjetnine prodaju kao NFT do sada su zaradili milijune, odnosno desetke milijuna dolara. Da je ovo tržište na kojem baš svatko može zaraditi milijune, čak i ako to nije početna namjera, pokazuje slučaj studenta Sultana Gustaf Al Ghozalija iz Indonezije. Kada je počeo sa studiranjem, odlučio je svakog dana snimiti jedan selfie kako bi tako mogao pratiti, odnosno bilježiti svoj studentski život.

Tijekom četiri godine snimio je oko tisuću selfieja te ih je namjeravao staviti u timelapse videozapis i objaviti na YouTubeu, no planovi su mu se promijenili kada je saznao za blockchain i metaverse. Tada je odlučio te slike prodavati kao NFT po cijeni od 3 dolara na platformi OpenSea i vidjeti što će se dogoditi: Nisam nikada mislio da će netko htjeti kupiti selfie.

Na početku se i nije previše toga dešavalo, sve dok na njegove selfieje nije naišao jedan poznati indonezijski kuhar, koji je kupio i promovirao Al Ghozalijeve selfieje. Nakon toga potražnja je eksplodirala, a vrijednost transakcija njegovih selfieja dosegla je čak milijun dolara. Na vrhuncu potražnje svaki selfie prodavao se za 0,9 ethera, odnosno gotovo tri tisuće dolara (po tadašnjoj vrijednosti ove kriptovalute). Također, neočekivanu popularnost iskoristio je i na Instagramu, na kojem je od sekundarne prodaje NFT-ja zaradio više od 100 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Curryjeve NFT tenisice mogu se nositi samo u metaverseu, a skuplje su od pravih tenisica

Sa solidnim iznosom koji je zaradio Ghozali se odlučio povući s tržišta te je najavio kako više neće prodavati svoje selfieje, a sve koji su kupili te selfieje zamolio da ne zloupotrebljavaju njegove slike jer bi to razočaralo njegove roditelje.

Izvor: Vice
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti