Nevjerojatno: Apple im poslao telefone, satove i tablete na recikliranje, a oni ih prodali i zaradili milijune

Umjesto da recikliraju starije modele iPhonea, iPada i Apple Watcha, zaposlenici jedne kanadske kompanije za recikliranje su ih - prodavali. Apple ih sada tuži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2020. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je u Kanadi sklopio dogovor s kompanijom Geep o recikliranju njihovih uređaja. Kada im korisnici donesu stare uređaje koje je potrebno reciklirati, ekipa iz Applea ih proslijedi u skladište Geepa te je proces recikliranja na njima. Takav je barem bio dogovor, no u praksi su stvari izgledale prilično drukčije. Naime, prema izvještaju koji je ovaj tjedan procurio u javnost, umjesto da reciklira proizvode, ekipa iz Geepa ih je - prodala, a profit od prodaje stavila sebi u džep. Naravno, ne treba ni napominjati da o tome nisu obavijestili nikoga u Appleu.

Slika nije dostupna Apple traži zaposlenika s odličnim poznavanjem našeg jezika: Čini se da bi Siri uskoro mogla progovoriti hrvatski

Do problema je došlo kada su u Appleu obaviješteni da su se ponovno počeli koristiti neki uređaji koji su poslani u Geep na recikliranje, što su saznali na temelju serijskog broja tih uređaja. Provedena je istraga te su u Cookovoj kompaniji zaključili kako je broj iPhonea, tableta i satova koji su, umjesto na recikliranju, završili u prodaji veći od 100 tisuća.

U Appleu, naravno, nisu dobro prihvatili taj potez kanadske kompanije te su podigli tužbu protiv njih. Osim što su prekršili ugovor, naveli su kako se stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje potražnja za novim uređajima (što automatski utječe na Appleove prihode), time se stvaraju potencijalni sigurnosni problemi za korisnike, ali i šteti Appleovu brendu jer su se proizvodi namijenjeni uništavanju pojavili na tržištu.

Slika nije dostupna Procurile informacije: Napokon znamo kada će Apple predstaviti nove modele iPhonea i kada počinje njihova prodaja

iPhone (Foto: AFP) Objavljeni detalji o najjeftinijem iPhoneu 12, koji će Apple predstaviti početkom listopada

Prema medijskim izvještajima, iz Geepa su potvrdili navode američke tvrtke, no u svoju obranu kažu kako su se na taj potez na svoju ruku odlučila tri zaposlenika, bez znanja ostalih zaposlenika i nadređenih. Problem je, navodi se u tužbi, što su ta tri zaposlenika bili direktori u kompaniji.

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 milijuna dolara. Geep želi da odgovornost, uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposlenici koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti