Nevladina udruga razotkrila bogate zemlje: Uplatile su 340 milijardi dolara manje od obećanog za borbu protiv klimatskih promjena

Nevladine udruga ONE pratila je stvarne doprinose vlada i institucija donatora ranjivim zemljama u suočavanju s klimatskim promjenama

Hina | 30.11.2023. / 14:07

Dijete s transparentom za spas planeta
Dijete s transparentom za spas planeta (Foto: Getty Images)

Bogate zemlje i međunarodne institucije "uvelike" precjenjuju novčane svote kojima financiraju siromašne države u suočavanju s klimatskim promjenama, objavila je u četvrtak nevladina udruga koja navodi da su bogati uplatili 340 milijarda dolara manje od obećanog.

Nevladina udruga ONE pratila je stvarne doprinose vlada i institucija donatora ranjivim zemljama u suočavanju s klimatskim promjenama kako bi provjerila financijske angažmane bogatih zemalja i uspostavila novu bazu podataka nazvanu "Climate Finance Files".

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Ova je godina bila najtoplija, a 2024. bit će još gora

Prema toj analizi, gotovo dvije trećine financijskih angažmana koje je pratio OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) od 2013. do 2021. godine nisu nikada bile isplaćene, odnosno nisu uopće ili su tek malo bile povezane s klimom i nedostaje zapanjujućih 343 milijarde dolara, navodi ONE.

Nadalje, više nego svaki peti dolar od stvarno uplaćenih svota u tom razdoblju, a riječ je o 115 milijarda dolara (104,6 milijarda eura) potrošeno je na stvari koje imaju vrlo malo veze s klimom.

Osim toga, analiza koju je izradila udruga, pokazuje da je u 2021. godini 20 zemalja koje su najteže pogođene klimatskim promjenama primilo tek 6,5 posto financijskih sredstava potrebnih svake godine u borbi protiv klimatskih promjena.

Primjerice, Nigerija je primila 76 posto financijskih sredstava koja su joj bila obećana od 2013. do 2021., a Senagal samo 66 posto, odnosno Kenija tek 52 posto obećanog novca.

Baza podataka Climate Finance Files omogućuje da se prati stanje i uoče "rupe" i "nedovoljna transparentnost" u praćenju novca kojim se financira proces ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Udruga ocjenjuje da su informacije o financijskim doprinosima koje siromašnima uplaćuju vlade i financijske institucije donatori "nepotpune" i "neprecizne".

To podaci, preuzeti od OECD-a i UN-a nisu uopće vjerodostojni jer ne postoje zajednički propisi i metodologija za praćenje financiranja klimatskih doprinosa, navodi udruga ONE.

Za ilustraciju navodi nekoliko primjera. Tako Japan u svoje doprinose ublažavanju posljedica klimatskih promjena ubraja financiranje elektrane na ugljen, a Sjedinjene Države ubrajaju "prirodni plin", te Italija u mjere borbe protiv klimatskih promjena svrstava kupnju "opreme za policiju".

Plastični otpad, ilustracija Zavaravaju javnost i uzrokuju onečišćenje plastikom koje je opasno po zdravlje: New York podigao tužbu protiv poznate kompanije

ONE je objavio analizu s početkom Međunarodne konferencije o klimi (COP28) koja počinje u Dubaiju u četvrtak. Udruga je priopćenjem pozvala bogate zemlje da ispoštuju preuzete povijesne obveze, pozivajući da stvarno i uplate ono što su obećale. Međutim tim financijskim dopronosima je i isplata 100 milijardi dolara svake godine za siromašne zemlje. Tu obvezu bogati su preuzeli 2020., a obećali još 2009. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti