Nezaustavljiv: CNBC predstavio Matu Rimca u posebnom dokumentarcu posvećenom najboljim svjetskim poduzetnicima i inovatorima

Da je Mate Rimac globalna poduzetnička zvijezda pokazuje i serijal CNBC-ja posvećen nezaustavljivim poduzetnicima, u čijoj je jednoj od epizoda i predstavljen čitavom svijetu (ili možda onima koji još uvijek ne znaju dovoljno o njemu).

Branimir Vorša | 06.12.2021. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka televizijska mreža CNBC uvrstila je Matu Rimca u svoj serijal o inovatorima čija su su vizija i uspjeh nezaustavljivi. Naziv serijala i nosi naslov "Unstoppables" (Nezaustavljivi), a s Rimcem je u tu svrhu razgovarala reporterka Nicki Shields, koja inače prati područje znanosti i automoto industrije. Taj video možete pronaći OVDJE.

Rimac je Shields proveo kroz dio proizvodne linije te joj između ostalog pokazao i karbonsku školjku Nevere i način na koji se sklapa ožičenje tog najbržeg serijski proizvedenog električnog automobila na svijetu.

Nevjerojatno je vidjeti na koliko detalja se mora paziti pri proizvodnji automobila, rekla je Shield, impresionirana svime što joj je Rimac pokazao.

Slika nije dostupna Samo za Macrona: Ispred hotela Esplanade postavljena Rimčeva Nevera (i Bugattijev Chiron)

Shileds je Rimca upitala kako se nosi sa svim postignućima i velikom ekspanzijom kompanije.

Kažu da ti se poslovanje u potpunosti promijeni kad se udvostruči. Onda vjerojatno vodim deset različitih poslova. Smatram da je najveći uspjeh da smo još uvijek ovdje, jer su šanse bile izuzetno protiv nas, jer kad smo osnovali tvrtku, tržište uopće nije postojalo. Čak i danas je tek dva posto novih prodanih vozila električno. Imamo dvije milijarde vozila na planetu koje treba zamijeniti električnim automobilima, rekao je Rimac.

Shield je istaknula kako je Rimac imao vrlo različito djetinjstvo od primjerice njezinog, jer je odrastao u BiH, iz koje je morao otići zbog rata pa ju je zanimalo kako je upravo to utjecalo na njega kasnije u životu.

Ono čega se sjećam jest da je odjednom bilo automobila posvuda. Bio sam poput spužve i upijao sam sve o automobilima što sam mogao, rekao je Rimac.

Razgovarali su i o kampusu pa je Rimac pojasnio da je trenutno najveći problem oko toga prostor. Rimac je pojasnio kako je ideju o kampusu imao još prije osam godina, dok je prolazio pored dvorca u Kerestincu vozeći se na biciklu.

Shields se dotaknula i električnih bicikala Greyp koje proizvodi istoimena Rimčeva tvrtka. oboje su se i provozali tim biciklima pored spomenutog dvorca.

Greyp G6 Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikesu

Rimac je rekao da u biciklima vidi odličnu priliku da ljudi provedu više vremena izvan kuće. Isto tako je napomenuo kako će gradovima u budućnosti biti najveći izazov kako smanjiti prometno opterećenje bez izgradnje nove infrastrukture.

Mislim da su električni bicikli važni u tom smislu, rekao je.

Rimac je govorio i o tome kako je sve što trenutno ima postigao upravo u Hrvatskoj, unatoč činjenici da u našoj zemlji automobilska industrija prije njega nije postojala te da stručnjake na tom polju nije mogao samo tako pronaći u Hrvatskoj.

Napravivši to ovdje mi je jako otežalo život, rekao je Rimac, ali i dodao da je bilo i domoljubno staviti Hrvatsku na kartu autoindustrije, dok nitko nije vjerovao da se takvo što u Hrvatskoj uopće može i napraviti.

Velike pohvale profesoru

Shields je u nastavku spomenula i činjenicu da je Rimac tijekom ljeta preuzeo i mjesto šefa Bugattija, nakon spajanja njegove tvrtke i tog proizvođača hiperautomobila kojeg se smatra među najprestižnijima u svijetu.

Slika nije dostupna Tko kaže da su hiperautomobili samo za trkaće piste? Pogledajte kako je Rimac svoju Neveru odveo na off road avanturu

Jedna od najvećih automobilskih kompanija na svijetu odlučila je dati odgovornost za čuveni 112 godina stari brend kompaniji koja prije 15 godina nije postojala te 33-godišnjaku (pokazuje na sebe). Imam velike ideje što želimo učiniti tamo i kako želimo do toga doći, rekao je Rimac.

Shields je zanimalo i kakav je Rimac bio kao učenik.

Često sam bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali nisam to nikom govorio jer sam smatrao da ću još više pogoršati stvari. Nisam bio odličan učenik, ali mom profesoru se sviđalo što sam radio i on mi je dao puno samopouzdanja i iskustva kako nešto napraviti u stvarnosti. Mislim da bez njega ova kompanija danas ne bi postojala, kaže Rimac.

Profesora kojeg je spomenuo, Shields je i sama posjetila. Profesor Ivan Vlainić iz Tehničke škole u Samoboru reporterku CNBC-a dočekao je u školi i odveo je do klupe u kojoj je Mate Rimac sjedio kao učenik u toj školi.

Vlainić je potvrdio da je Rimac bio prosječan u većini predmeta no da ga je elektrotehnika posebno zanimala. Potvrdio je da u početku mladi Rimac nije imao previše samopouzdanja, no da je bio vrlo inovativan. Rimac je sad velika inspiracija za sve nove učenike te škole, dodaje profesor Vlainić u razgovoru sa Shields.

Za kraj, Rimac je Shields odlučio provozati u Neveri, a reporterka je ostala oduševljena, pogotovo drift načinom rada automobila.

Shields je iz Hrvatske otišla s velikim dojmovima, a Rimac joj je na kraju poručio - Tek smo počeli.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti