Ni kriptovalute nisu imune na hakiranje

Iako nisu službeno potvrdili, navodno se radi o krađi "nekoliko milijardi wona" odnosno više milijuna dolara

Martina Čizmić | 06.07.2017. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od najvećih burzi za prodaju i kupovinu bitcoina, južnokorejska burza Bithumb, našla se na meti hakera, zbog čega su kompromitirani podaci o čak 30 tisuća kupaca i prodavatelja.

Da je do hakerskog napada došlo, postalo je jasno nakon što su neki od kupaca Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac.

U istragu se uključila i južnokorejska agencija za internet i sigurnost, no prema trenutno dostupnim informacijama, korisničke lozinke nisu ukradene. Samo novac.

Hakirano je osobno računalo jednog od zaposlenika, ne središnji server. Otkrivene su neke osobne informacije kupaca, poput brojeva mobilnih telefona i e-mail adresa. No, otkrili smo i kako je nekim kupcima ukraden novac jer su hakeri dobili pritup jednokratnim lozinkama koje se koriste u elektronskim financijskim transakcijama, stoji u priopćenju Bithumba objavljenom na Brave New Coin.

Iako nisu službeno potvrdili, navodno se radi o krađi "nekoliko milijardi wona" odnosno više milijuna dolara.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin burzi na svijetu, a ovaj slučaj samo pokazuje kako je skok vrijednosti kriptovaluta izazvao pozornost ne samo kupaca i prodavatelja već i hakera.

Uostalom, ovo nije prvi slučaj "nestanka" velike količine kriptovalute. U 2014. godini još jedna burza, Mt. Gox, nastradala je u hakerskom napadu. Tada je "nestalo" bitcoina u protuvrijednosti 460 milijuna dolara. No, tada je i bitcoin vrijedio znatno manje nego danas.

S rastom vrijednosti kriptovaluta i sve većim brojem korisnika možemo očekivati i da će se ovakvi slučajevi sve češće ponavljati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti