Ni sa 75 nije prekasno za prestanak pušenja i produžetak života, otkriva novo istraživanje

Čak i sa 75 godina prestanak pušenja može znatno produžiti životni vijek, što obnavlja nadu za dugoročnu zdravstvenu dobrobit u bilo kojoj životnoj dobi.

Branimir Vorša | 11.10.2024. / 09:10

Gašenje opuška cigarete
Gašenje opuška cigarete (Foto: Getty Images)

Novo istraživanje otkriva da prestanak pušenja čak i u dobi od 75 godina čovjeku može znatno produžiti životni vijek. To sugerira da nikad nije kasno za pozitivnu promjenu u životnim navikama.

Prestanak pušenja najbolje je što ljudi mogu učiniti kako bi produžili svoj životni vijek, ističe tim znanstvenika sa Sveučilišta u Michiganu. Njihova studija, koja je objavljena u časopisu American Journal of Preventive Medicine, naglašava kako čak i dugogodišnji pušači mogu imati koristi od odvikavanja od pušenja jer bi im se potencijalno smanjio rizik od raka i bolesti srca.

Studija koja je pratila gotovo 13.000 sredovječnih muškaraca pokazala je da oni koji puše 30 ili više cigareta dnevno imaju 21 posto veći rizik od smrti u roku od 25 godina. Ali prestanak pušenja nudi koristi u bilo kojoj životnoj dobi, otkrili su američki znanstvenici, čak i izvan kratkoročnih zdravstvenih poboljšanja.

Nikad nije (pre)kasno

Navedeni američki tim analizirao je američke nacionalne zdravstvene podatke kako bi procijenio godine izgubljene zbog pušenja i godine vraćene prestankom pušenja u različitoj životnoj dobi - 35, 45, 55, 65 i 75 godina. Usporedili su očekivani životni vijek između onih koji su prestali pušiti, redovitih pušača i onih koji nikada nisu pušili te su mapirali te procjene korištenjem modela vjerojatnosti.

Na primjer, predviđalo se da će pušači u dobi od 35 godina koji nikad nisu prestali izgubiti oko 9 godina života, ali ako prestanu pušiti u 35. godini, vratili bi 8 od tih 9 izgubljenih godina, što je gotovo jednako životnom vijeku nepušača.

Čak je i prestanak pušenja u starijoj dobi pokazao značajne prednosti. Oni koji su nastavili pušiti u dobi od 75 godina izgubili su procijenjenih 4,4 godine, dok bi prestanak pušenja u dobi od 65 ili 75 godina mogao dodati najmanje 1 godinu života, s vjerojatnošću od 23 odnosno 14 posto.

Autori studije vjeruju da njihovi rezultati nude vrijednu motivaciju pušačima da prestanu pušiti, bez obzira na dob, te napominju da bi liječnici koji traže znanstvene dokaze da motiviraju svoje pacijente navedena otkrića mogli smatrati posebno korisnima.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti