Nijemci i Francuzi poludjeli za električnim automobilima: Zahvaljujući državnim subvencijama mogu ih voziti besplatno

Iako su električna vozila trenutačno skuplja od klasičnih, benzinskih, analitičari smatraju da će se to u sljedećih nekoliko godina promijeniti.

Martina Čizmić | 15.07.2020. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Interes za električnim vozilima raste iz godine u godinu. Dijelom su za to odgovorne i izdašne državne subvencije koje kupovinu inače skupljih električnih vozila, čine prihvatljivijima.

No neke su države toliko "podebljale" subvencije da su električna vozila u tim državama gotovo besplatna.

Državljani Njemačke i Francuske tako imaju jedinstvenu priliku na svijetu - kupiti električno vozilo za manje od iznosa mjesečne pretplate za mobilni telefon.

Primjerice, Renault Zoe moguće je uzeti potpuno besplatno na leasing jer subvencije u potpunosti pokrivaju trošak leasinga. U 20 dana otkako je ponuda aktivna, više od 300 ljudi odlučilo se upravo na taj automobil.

U Francuskoj pak očekuju da će se broj prodanih modela Renaul Zoe udvostručiti ove godine upravo zahvaljujući subvencijama koje je Francuska vlada odobrila. Istovremeno, u Nizozemskoj su zainteresirani građani u samo osam dana "potrošili" čak 10 milijuna eura težak fond subvencija za kupovinu električnih vozila.

Vjerovali ili ne, Hrvatska ima jedne od najviših subvencija za kupovinu električnih vozila. Prema Bloombergovim podacima, više subvencije ima tek Singapur. To vjerojatno objašnjava i zašto su sva alocirana sredstva za subvencioniranje kupovine električnih vozila ove godine, za fizičke osobe, nestala u manje od sekunde od otvaranja natječaja. U prijevodu, samo ako ste imali jako brzi prst i dobru internetsku vezu, imali ste šanse uzeti novac.

Iako države neće unedogled subvencionirati kupovinu električnih vozila, za sve one koji bi htjeli u nekom trenutku kupiti takvo vozilo imamo i dobru vijest. Analitičari predviđaju kako bi se, zahvaljujući sve jeftinijim baterijama, cijena električnih vozila do sredine 2020-ih mogla izjednačiti s cijenom benzinskih vozila. To znači da bi do kraja desetljeća moglo biti jeftinije kupiti električno vozilo nego benzinsko. Čak i bez državnih subvencija.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti