Nikada nije prerano! Warren Buffett ima važan savjet za sve roditelje

Legendarni investitor kaže da bi roditelji s osnovnom edukacijom o novcu i štednji s djecom trebali početi još dok su u – vrtiću.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.07.2019. / 10:06

Warren Buffett (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada treba početi pričati s djecom o novcu, odnosno upravljanju novcem i štednjom? Većina roditelja ne želi opterećivati svoje najmlađe s pričama o novcu i štednji prije tinejdžerstva i prvih džeparaca koje dobivaju, no ako je vjerovati Warrenu Buffettu, to je velika pogreška.

Poslovni klasik koji je oduševio Billa Gatesa i Warena Buffetta morate pročitati Poslovni klasik koji je oduševio Billa Gatesa i Warena Buffetta morate pročitati

Buffet je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, poznati investitor i izvršni direktor Berkshire Hatawaya, a u jednom od brojnih razgovora za medije o upravljanju novcem naglasio je važnost usvajanja pravih navika u najranijem razdoblju – uključujući i "zdrave financijske navike". To je naučio od oca koji ga je, još dok je bio dijete, naučio o važnosti štednje i upravljanja novcem i po njemu to je jedna od najvažnijih stvari koje roditelji mogu naučiti djecu kako bi osigurali uspješnu budućnost.

O važnosti štednje te o razlikovanju želja i stvarnih potreba djeca se susreću još u ranoj dobi te za takve lekcije nikada nije prerano, a iako roditelji shvaćaju važnost edukacije njihove djece o upravljanju novcem, dio njih o tome uopće ne razgovara ili ne počne s edukacijom na vrijeme. Jedno istraživanje provedeno na Cambridgeu pokazalo je da djeca već s 3 ili 4 godine počinju razumijevati osnovne koncepte vezane uz novac, a već do sedme godine shvaćaju osnovne koncepte vezane uz način "financijskog ponašanja u budućnosti". Zbog toga, naglašava Buffett, za prve razgovore o novcu, potrošnji novca i edukaciji ne treba čekati da djeca navrše 15-16 godina, već treba početi još dok su u – vrtiću.

Warren Buffett i Bill Gates (Foto: AFP) Dvojica najbogatijih ne ljube kriptovalute: Bill Gates i Warren Buffett nikad ne bi ulagali u bitcoin

Što vi mislite o tome? Jesu li razgovori o novcu s vrtićkom djecom prerani i trebamo li djecu pustiti da uživaju u djetinjstvu i igraju se neopterećeni pričama o novcu ili su razgovori s njima o ovim temama odličan temelj zahvaljujući kojem će u budućnosti biti oprezniji s novcem, potrošnjom i štednjom.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti