Nio se dokazao na tržištu električnih automobila, a sada razvija vlastiti smartphone

Prvi dojmovi o ovom uređaju navodno su i više nego dobri, a smartphone bi se na tržištu trebao pojaviti sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2022. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tržište pametnih telefona uskoro bi moglo postati još zanimljivije i konkurentnije. Nedavno je čak i Elon Musk rekao da će, ako ne bude imao izbora (pri čemu je mislio na situaciju u kojoj bi Apple i Google izbacili Twitter iz svojih trgovina aplikacija), napraviti alternativni smartphone. Zanimljivo, ranije su mrežom kružile i glasine o pametnom telefonu koji priprema Tesla, no od toga nije bilo ništa.

Slika nije dostupna Prelazak na električna vozila u Hrvatskoj je "u povojima", stručnjaci objašnjavaju zašto

Ipak, uskoro bi jedan poznati proizvođač električnih automobila zaista mogao predstaviti svoj pametni telefon. Riječ je o kineskoj kompaniji Nio. Još sredinom godine objavljene su prve informacije o njihovim planovima na ovom tržištu, a sada smo saznali i neke nove informacije. Tijekom otvaranja novog prodajnog salona u Kini izvršni direktor kompanije William Li, osim što je govorio o novim modelima automobila, u razgovoru s vlasnicima njihovih vozila dotakao se i planova na tržištu pametnih telefona.

Rekao je kako je do sada zabilježen veliki napredak na tom polju te trenutačno na razvoju smartphonea rade dva tima, jedan u Šangaju, drugi u Šenženu. Dio odabranih vlasnika Niovih automobila već je dobio mogućnost testirati rani prototip telefona te su rezultati prilično ohrabrujući jer je smartphone, navodno, "u rangu s Appleom". Ranije informacije govorile su da će to biti smartphone s vrhunskim hardverom koji će moći konkurirati najjačim uređajima na tržištu.

Među inim, Williams je rekao kako već istražuju i dizajn drugog modela telefona - dok se prvi uređaj planira za sljedeću godinu, njegova nasljednika možemo očekivati 2024.

Elon Musk Musk promijenio priču: "Bez plina i nafte, civilizacija će se urušiti"

Razlog zbog kojeg se Nio odlučio na razvoj svog telefona jest frustracija zbog postojećih proizvođača telefona, pogotovo Applea, jer njihovi telefoni i operativni sustavi ne dopuštaju potpunu integraciju i povezivanje telefona s njihovim automobilima iako dostupna tehnologija to omogućuje. Niov je plan da njihovi telefoni budu ekstenzija automobila (i obrnuto) te žele potpunu integraciju između telefona, automobila i kuće, kako bi se "postigao potpuno povezani digitalni život".

Izvor: ArenaEV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti