Nissan nastavlja s elektrifikacijom: Poznati modeli stižu s električnim motorima

Japanska kompanija žele do 2030. elektrificirati cijelu svoju flotu automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2023. / 15:00

Nissan (Foto: Afp)

Nissan do kraja ovog desetljeća namjerava napustiti tržište automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i u potpunosti se okrenuti elektrifikaciji. Od 2030. godine tako bi kompanija trebala proizvoditi isključivo automobile s električnim motorima, a do tada žele zauzeti što veći dio ovog tržišta. Da bi u tome uspjeli, namjeravaju predstaviti električne verzije svojih popularnih automobila iz SUV kategorije.

Nissan Hyper Adventure EV Prilagođen za sve uvjete: Nissan Hyper Adventure namijenjen je ljubiteljima kampiranja i avanturistima

Uskoro tako možemo očekivati električnu verziju Jukea i Qashqaija, popularnih Nissanovih automobila koji bi, nema sumnje, mogli privući veliku pažnju budućih kupaca električnih vozila. Japanska kompanija ove automobile namjerava proizvoditi u britanskoj tvornici u Sunderlandu, u kojoj se već proizvodi i električno vozilo Leaf. Osim automobila, Nissan na istom području planira i novu tvornicu baterija koja bi trebala zadovoljiti rastuću potražnju za baterijama. Tvornica automobila, kao i baterija bit će energijom napajana sa solarnih farmi i vjetroparkova, čime Nissan želi potvrditi svoju posvećenost zelenoj budućnosti i korištenju potpuno obnovljive energije.

Nissan Leaf (Foto: Afp)

Nissan ima velike planove s elektrifikacijom spomenutih modela te namjeravaju uložiti više stotina milijuna dolara pa do više od milijardu dolara u ovaj projekt. Također, u tome bi trebali imati pomoć britanske vlade koja je odigrala važnu ulogu u Nissanovoj odluci za proizvodnju njihovih električnih automobila na području ove države, a prema Sky Newsu, pregovori predstavnika vlade i Nissana trajali su mjesecima.

Nissan Concept 20-23 Nissan predstavio atraktivni koncept sportskoga gradskog električnog automobila

Uzbudljiva, električna vozila su u centru naših planova postizanja ugljične neutralnosti. S električnim verzijama naših najvažnijih europskih modela, ubrzavamo prema novoj eri za Nissan, industriju, kao i za naše kupce, komentirao je šef japanske tvrtke Makoto Uchida planove za proizvodnju novih električnih automobila u britanskoj tvornici.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti