Prilagođen za sve uvjete: Nissan Hyper Adventure namijenjen je ljubiteljima kampiranja i avanturistima

Nissan će ovaj automobil službeno prikazati na sajmu Japan Mobility koji se održava krajem ovog mjeseca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2023. / 08:00

Nissan Hyper Adventure EV (Foto: Nissan)

Iako su svoj prvi električni automobil predstavili još 2010. godine, Nissan se tek nedavno pohvalio brojkom od milijun prodanih električnih vozila. Kao i ostale automobilske tvrtke, i japanska kompanija ulaže velike resurse u elektrifikaciju pa tako do kraja desetljeća planiraju predstaviti čak 19 novih električnih automobila, uključujući i nasljednika legendarnog Leafa.

Nissan Concept 20-23 Nissan predstavio atraktivni koncept sportskoga gradskog električnog automobila

Jedan od tih automobila mogao bi biti i Hyper Adventure EV. Kažemo mogao jer je riječ o prilično zanimljivom konceptu, no pitanje je hoće li se Nissan odlučiti na razvoj konkretnog automobila iz tog koncepta ili će sve ostati samo na ideji. A ako pitate mnoge ljubitelje kampiranja i outdoor stila života, oni ne bi imali ništa protiv da jednog dana sjednu u ovo vozilo koje će japanska tvrtka službeno prikazati na sajmu Japan Mobility krajem mjeseca.

Nissan Hyper Adventure EV (Foto: Nissan)

Ovaj sportski SUV neobičnog dizajna i prilično oštrih linija, čija se vrata otvaraju prema gore, slično kao i na nekim sportskim jurilicama, dizajniran je kako bi “maksimizirao aerodinamičnost za veći doseg”. Za doseg je, naravno, najvažnija baterija, no iz Nissana nisu objavili nikakve brojke, već su u službenim podacima naveli da ovaj automobil ima “bateriju velikog kapaciteta”. Takva bi baterija, što bi moglo posebno zainteresirati ljubitelje kampiranja, trebala biti dovoljna i za punjenje gadgeta, osvjetljenje i slično. Također, automobil podržava i tehnologiju s kojom može vratiti struju u električnu mrežu pa bi, u slučaju nestanka struje, baterija automobila mogla pomoći u napajanju doma električnom energijom, barem na kratko.

Automobil dolazi s Nissanovim e-4ORCE AWD sustavom i pogonom na sva četiri kotača kako bi se mogao lakše kretati po različitim vrstama terena - od snijega do blata. Kretanju po ekstremnim uvjetima prilagođeni su i drugi dijelovi automobila pa su tako kotači i prednji i stražnji odbojnici opremljeni sa zupčanicima koji omogućuju rezanje snijega, a time i lakše kretanje po snježnim uvjetima.

NIssan Bili su jedan od pionira elektrifikacije, a sada su se pohvalili s milijun prodanih e-vozila

Nissan Hyper Adventure EV (Foto: Nissan)

Među brojnim zanimljivostima ovog vozila svakako treba spomenuti i interijer koji dizajniran da se u njega može postaviti oprema poput kajaka, šatora, skija i slično, kao i stražnju klupu koja se može okrenuti za 180 stupnjeva. Tako ljudi mogu udobno sjediti na toj klupi i gledati prema unatrag. Naravno, ne u vožnji i dok su vrata prtljažnika otvorena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti