Nissan predstavio sjedalo koje detektira znoj i upozorava na dehidraciju

Nissan je na svom sportskom modelu Nissan Juke sjedala i volan prekrio materijalom koji mijenja boju čim apsorbira određenu količinu znoja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 03.10.2017. / 16:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Nissan predstavila je prototip sjedala koje može detektirati znoj, upozoriti na dehidraciju i tako spriječiti prometne nesreće.

Vjerojatno vam se ovo čini pomalo čudnim i odvratnim eksperimentom, no kompanija Nissan s tim nema nikakvih problema. Ova japanska kompanija povezala se s nizozemskom kompanijom Droog Design te razvila tkaninu "osjetljivu na znoj" pod nazivom SOAK, kako bi se podigla svijest o opasnostima vožnje za vrijeme dehidriranosti.

Tehnologija Soak primijenjena je na sportskom modelu Nissan Juke i mijenja boju sjedala ako je znoj bogat solju, što se smatra znakom dehidracije. Osim sjedala ovim je materijalom obložen i upravljač, koji u slučaju dehidracije, isto kao i sjedala, mijenja boju iz plave u žutu.

Ranije istraživanje Europskog instituta za hidrataciju i Sveučilišta Loughborough pokazalo je da su dehidrirani vozači skloni greškama jednako kao i oni koji su konzumirali alkohol. Profesor Peter Wells sa Sveučilišta u Cardiffu rekao je da postoje još neki potencijalno mjerljivi faktori koji bi mogli utjecati na sposobnosti vozača, a to mogu biti adrenalin, razina hormona i slično.

Trenutno nema planova za proizvodnju sjedala Soak, no tehnologija daje obećavajuće rezultate. Inovator i dizajner Paulien Routs u početku nije imao namjeru taj materijal koristiti u automobilima.

SOAK sam prvenstveno namjeravao koristiti za odjeću za treniranje, ali kada mi je Nissan objasnio svoje planove vezane za primjenu tehnologije u Juke modelu kako bih demonstrirao tehnologiju kao koncept u svojoj kampanji "pij (vodu) i vozi", pomislio sam da je fantastično, rekao je Routs Dexigneru.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti