Nissan premješta centar za istraživanje i razvoj automobila bez vozača u Silicijsku dolinu

Nissan je otvorio napredni istraživački centar u Sunnyvaleu, Kalifornija, koji je specijaliziran za istraživanje i razvoj automobila bez vozača i 'povezanih' automobila.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 19.02.2013. / 10:24

Nissan premješta centar za istraživanje i razvoj automobila bez vozača u Silicijsku dolinu

Nissan je otvorio napredni istraživački centar u Sunnyvaleu, Kalifornija, koji je specijaliziran za istraživanje i razvoj automobila bez vozača i 'povezanih' automobila. U intervjuu za Bloomberg, tvrtkin viši potpredsjednik za sjevernoamerički R & D Carle Bailo rekao je da će centar zaposliti više od 60 inženjera i tehničara kroz naredne tri godine, te da potez selidbe iz Japana u Silicijsku dolinu predstavlja prebacivanje Nissanovog istraživanja 'u srce industrije'.

Nissan je otvorio istraživački ured u Mountain Viewu 2011. godine, ali novi centar pokazuje da tvrtka planira izvršiti značajna ulaganja u tehnologiju 'pametnih' vozila. Također, Nissan planira iskoristiti resurse Sveučilišta Stanford i njihovih automobilskih laboratorija, kao i resurse Sveučilišta u Kaliforniji, odnosno Berkeleya i Davis kampusa, piše The Verge.

A model holds a smartphone as she poses with Nissan

Googleov projekt automobila bez vozača vjerojatno je jedan od najsmionijih projekata u koji se ova kompanija upustila i koji se trenutno odvija na cestama Kalifornije i drugih saveznih država. Više o ovom projektu možete pročitati ovdje.

Toyota je također otvorila vlastiti centar u Silicijskoj dolini, 2012. godine u Mountain Viewu, kako bi radila s tehnološkim tvrtkama na upravljanju podacima i sustavima za zabavu u automobilima. U siječnju ove godine, iz Toyote su izjavili da razvijaju autonomni sigurnosni sustav za stvaranje virtualnih 'kopilota' u vozilima kako bi pomogli vozačima izbjeći nesreće, a njihov koncept razlikuje se od automobila bez vozača na kojima rade Google i Nissan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti