Ništa bez AI: Googleov Chrome dobio još jednu zanimljivu opciju baziranu na umjetnoj inteligenciji

Slična opcija već je dostupna i u drugim Googleovim proizvodima poput Gmaila i Dokumenata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2024. / 14:43

Nova AI opcija na Chromeu (Foto: Google)

Google je predstavio još jednu opciju baziranu na generativnoj umjetnoj inteligenciji koja je trenutačno u eksperimentalnoj fazi. Opcija nazvana Help me write dostupna je u Chromeu (u verziji za Windows i Macove), a korisnici je mogu aktivirati pod eksperimentalnim AI opcijama koje se nalaze pod postavkama ovog preglednika internetskih stranica.

Gemini Korisnici ismijavaju Google: Evo što se dogodi kada se AI trenira u woke duhu

Kao što i samo ime kaže, ovaj će alat korisnicima pomoći u pisanju unutar Chromea, a njegova aktivacija je prilično jednostavna. Kada trebate nešto napisati na internetskim stranicama, popuniti nekakve formulare, napisati recenziju proizvoda i slično, dovoljno je unutar forme za pisanje teksta kliknuti desnu tipku miša i odabrati ovu opciju. Kada se pomoćnik za pisanje pokrene, potrebno je upisati jednostavan upit vezan uz sadržaj o kojem želite nešto napisati, nakon čega će vas Google upitati informacije vezane uz dužinu i ton pisanja. Sve ostalo prepustite Googleovoj umjetnoj inteligenciji koju, naravno, pokreće njihov Gemini model i koja će dati prijedlog teksta. Ako vam se tekst koji je stvorila AI ne sviđa, možete zatražiti potpuno novi prijedlog ili, putem tipke za uređivanje, možete poboljšati prvi prijedlog kako bi na kraju dobili sadržaj koji vam odgovara.

Također, u slučaju da već imati napisan tekst i niste zadovoljni s njim, možete ga označiti i klikom na desnu tipku miša pozvati Googleova pomoćnika koji može preurediti i poboljšati postojeći tekst.

Ono što je posebno zanimljivo vezano uz ovaj alat jest što on može razumjeti kontekst internetske stranice na kojoj se nalazite kako bi korisnicima dao prijedloge koji su vezani direktno uz taj sadržaj. Npr. ako ostavljate recenzije određenog proizvoda, Googleov AI asistent naglasit će najvažnije opcije koje su spomenute na stranici proizvođača tog proizvoda.

Iz Googlea kažu kako se njihov alat ne bi trebao koristiti na stranicama koje sadržavaju osobne ili osjetljive informacije te korisnike savjetuju da ne koriste osobne informacije poput imena i prezimena, brojeva telefona i bankovnih kartica i drugih važnih osobnih podataka tijekom korištenja te opcije. No ako i budete upisivali te podatke, iz Googlea kažu kako ih neće iskoristiti za treniranje svoje umjetne inteligencije.

Google Google ulaže 25 milijuna eura u AI obrazovanje u Europi: "Ovaj program osigurava da nitko ne bude zapostavljen"

Opcija pomoćnika u pisanju već je dostupna u nekim drugim Googleovim proizvodima poput Gmaila i Dokumenta, a od sada se može koristiti direktno u Chromeu, na svim mjestima na kojima se može upisivati sadržaj. AI alat Help me write najavljen je još prošlog mjeseca, a sada je i službeno dostupan korisnicima Chromea. Ipak, na početku će biti dostupan samo na engleskom jeziku korisnicima u SAD-u, a naknadno će se njegova dostupnost proširiti i na druga tržišta.

Izvor: ZDNet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti