Ništa od Microsoftovih high-tech borbenih naočala za američku vojsku: Kongres ne želi financirati proizvod koji nanosi štetu vojnicima

Microsoft će morati popraviti ozbiljne probleme koji su se pojavili u korištenju njihovih borbenih naočala, ako misli da ih američki vojnici nose u borbenim akcijama.

Branimir Vorša | 13.01.2023. / 15:11

Ameerička vojska sa IVAS sustavom na glavi
Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi (Foto: Afp)

Američki Kongres odbio je zahtjev američke vojske za financiranjem kupnje Microsoftovih borbenih naočala, prenose američki mediji pozivajući se na izvješća.

Bloomberg piše da je zahtjev američke vojske od 400 milijuna dolara za kupnju oko 6900 borbenih naočala, koje se temelje na Microsoftovom HoloLens sustavu proširene stvarnosti, odbijen je jer su testiranja na terenu pokazala da  naočale uzrokuju poteškoće kod vojnika, poput glavobolje i mučnine.

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Microsoftov HoloLens koji je na testiranju u američkoj vojsci ima velik problem kojeg prijavljuju vojnici koji ga testiraju

Glasnogovornik američke vojske David Patterson za Bloomberg je rekao da je Kongres zato odobrio 40 milijuna dolara za razvoj novog modela tih borbenih naočala.

Sam ugovor između američke vojske i Microsofta za razvoj i proizvodnju borbenih naočala vrijedan je 21,88 milijardi dolara.

Američka vojska je u prosincu 2022. Microsoftu proslijedila nalog za razvoj nove varijante borbenih naočala, odnosno verzije 1.2. Nova bi varijanta trebala riješiti probleme identificirane tijekom dosadašnjih testiranja, a novo bi testiranje trebalo  započeti u rujnu 2023. godine.

Slika nije dostupna Posao stoljeća u Microsoftu: Skopili ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara s Pentagonom

Iz Microsofta ističu da su usredotočeni na poboljšanje IVAS (Integrated Visual Augmentation System) tehnologije.

Redoviti ritam izgradnje i testiranja IVAS-a ... pomoći će nam poboljšati i poboljšati tehnologiju kako bismo osigurali da donosi neusporedivu zaštitu i sposobnosti američkim vojnicima, rekli su iz tehnooškog diva za Cnet.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti