Niste zainteresirani za gledanje suza sv. Lovre? A želite li ih možda slušati?

Ovo je prvi takav projekt u Velikoj Britaniji i već je privukao veliku pozornost jer postoji mogućnost da, osim za promatranje Perzeida, bude upotrijebljen i za otkrivanje drugih meteorskih kiša.

Martina Čizmić | 11.08.2023. / 14:10

Praćenje zvuka meteora na ulasku u atmosferu (Foto: Screenshot)

Suze sv. Lovre odnosno meteorski roj Perzeidi, koje je moguće promatrati svakog ljeta, uvijek privuku milijune ljubitelja astronomije, ali i običnih promatrača koji se dive nebeskom spektaklu.

No za neke je promatranje uživo neprivlačno ili jednostavno teško izvedivo. Prije svega morate pronaći prostor bez svjetlosnog onečišćenja (što je sve teže), ležati na podu (ili riskirati bolove u vratu) i provesti dobar dio noći u promatranju noćnog neba. Dodamo li tome komarce, jasno je zašto se mnogi teško odlučuju na takvu avanturu.

Slika nije dostupna Pripremite dekice i udobno se smjestite: Ovaj vikend uživamo u "nebeskom vatrometu"

Stoga će im možda biti draže poslušati Perzeide. Naime, grupa britanskih radioamatera, aktivirala je signal koji svakome omogućuje "slušanje" meteora dok izgaraju u Zemljinoj atmosferi.

Nazvan UK Meteor Beacon, ovaj projekt koristi radio signale za prepoznavanje meteorita, a podaci se zatim prikazuju uživo, s meteorima koji se pojavljuju kao plave pruge.

Za razliku od optičke astronomije, koja se koristi za promatranje meteora tijekom noći, radijsko promatranje znači da se meteori mogu promatrati tijekom cijelog dana, neovisno o tome kakvi su vremenski uvjeti. Također, praćenjem radio signala, mogu se "uhvatiti" i manji meteori koji bi inače golom oku bili nevidljivi. Jedino što može spriječiti "osluškivanje" meteora je grmljavina.

Slika nije dostupna Jeste li spremni za Perzeide? Evo kako i gdje ih možete organizirano promatrati

Radio odašiljač je smješten Zvjezdarnici Sherwood u blizini Mansfielda i osvjetljava nebo iznad Mansfielda radijskim signalima. Ovo je prvi takav projekt u Velikoj Britaniji i već je privukao veliku pozornost, jer postoji mogućnost da, osim za promatranje Perzeida, bude upotrijebljen i za otkrivanje drugih meteorskih kiša.

Brian Coleman, koji je dizajnirao hardver sustava i ima prijamnik u svom stražnjem vrtu, za The Independent je ističe kako je odašiljač moguće izraditi za desetak eura i postaviti ga u vlastito dvorište te tako sudjelovati u projektu. Nada se da bi niska cijena mogla potaknuti škole da postave vlastite prijamnike, ali i da se izgradi svojevrsna mreža promatrača.

Ako to uspijemo, mogli bismo promatrati meteore kako ulaze u Zemljinu atmosferu u stvarnom vremenu i u cijelom svijetu, ističe Coleman.

Izvor: The Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti